Index Vakbarát Hírportál

A globális minimumadó veszélyeiről is tárgyal Szijjártó Péter Washingtonban

2022. július 20., szerda 11:13

Több témában is egyeztet Washingtonban szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a globális minimumadó veszélyeiről is tárgyal majd látogatásának ideje alatt.

Washingtonban tárgyal szerdán a globális minimumadó bevezetésének veszélyeiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az egyeztetés keretében a miniszter tíz jelentős amerikai vállalat vezetőjével, két republikánus szenátorral és öt képviselővel is egyeztet majd – adta hírül az MTI.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető emellett részt vesz az Amerikaiak az adóreformért (ATR) konzervatív érdekképviseleti szervezet üzleti találkozóján, ahol előadást tart a magyar gazdaságpolitikáról és a globális minimumadó veszélyeiről.

Szijjártó Péter kifejtette: a minimális kulcs bevezetése „rendkívül káros és veszélyes lenne” Magyarország számára, mivel a társasági adó Magyarországon a legalacsonyabb Európában, és világszinten is a harmadik legalacsonyabb.

Az intézkedés miatt a vállalatok effektív társaságiadó-terhelése gyakorlatilag a duplájára növekedne, ami munkahelyek százezreit sodorná veszélybe.

A globális minimumadó bevezetése a társasági adó terén totális visszatérést jelentene a 2010-es állapotokhoz, amikor Magyarországon egymillióval kevesebb munkahely volt, mint jelenleg. Mi nem akarjuk kockáztatni a magyar emberek munkahelyeit, ezért nem járultunk hozzá a globális minimumadó európai bevezetéséhez

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Magyarország nem támogatja a globális minimumadó ötletét. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt is megjegyezte, hogy ennek bevezetésével mélyütést kapna az európai versenyképesség.

Az Országgyűlés később határozati javaslatban utasította el a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelv elfogadását. Az amerikai pénzügyminisztérium később közölte, hogy a bevezetés elutasítása miatt felmondtaMagyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt.

 

Rovatok