Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: A létezésünkre jelent fenyegetést az éghajlatváltozás

2022. július 21., csütörtök 11:01

Joe Biden amerikai elnök 2,3 milliárd dollárt jelentett be a szélsőséges időjárási viszonyoknak és természeti katasztrófáknak ellenálló infrastruktúra kiépítésének támogatására.

Joe Biden bemutatta 2,3 milliárd dolláros tervét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, viszont elzárkózott attól, hogy hivatalosan is kihirdesse az éghajlati vészhelyzetet, amely további hatásköröket biztosítana számára.

Az Egyesült Államok elnöke Massachusettsben tartott beszédet a klímaváltozás hatásainak megfékezéséről, miközben a hőhullám szélsőséges időjárást hozott Európába és Észak-Amerikába. Az Egyesült Államokban több mint két tucat államban több tízmillió ember él a héten hőségriasztás alatt.

A klímaválság elleni terv

„Az éghajlatváltozás szó szerint egzisztenciális fenyegetést jelent nemzetünkre és a világra nézve. Polgáraink és közösségeink egészsége forog kockán, ezért cselekednünk kell” – mondta az elnök szerdai beszédében, amelyet egy Somerset városában található egykori széntüzelésű erőmű előtt mondott el. Elmondta, hogy a támogatásokat a következőkre fordítják:

A Fehér Ház szerint a hátrányos helyzetű közösségek kapnak majd elsőbbséget. A támogatás 385 millió dollárt tartalmaz államonként az otthonok légkondicionáló berendezéseinek és a közösségi hűtőközpontjainak finanszírozására.

A kormány a BBC szerint azt is tervezi, hogy további támogatást nyújt a Mexikói-öbölben a tengeri szélerőművek és az energiafejlesztés számára, valamint új munkahelyi szabványokat kíván érvényesíteni a munkavállalók szélsőséges időjárási viszonyoktól való védelme érdekében. Bár Biden kijelentette, hogy a szélsőséges éghajlati viszonyokat vészhelyzetként kezeli, hivatalosan nem hirdetett szövetségi vészhelyzetet.

Az elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedik a demokraták és a környezetvédelmi csoportok részéről, hogy ezt tegye, miközben Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor – egy konzervatív demokrata – pedig a múlt héten kijelentette, hogy nem támogatja az éghajlatváltozás kezelésére irányuló jogszabályokat az infláció miatt.

Az elnök szerdán azt mondta, hogy mivel a kongresszus „nem úgy cselekszik, ahogyan kellene”, további végrehajtási intézkedéseket tervez bejelenteni a következő hetekben.

Gyermekeink és unokáink számítanak ránk. Ha nem tartjuk 1,5 fok alatt az éghajlatváltozás mértékét, mindent elveszítünk. Nem lesz lehetőségünk megfordítani a helyzetet

– mondta Joe Biden.

(Borítókép: Scott Eisen / Getty Images / AFP)

Rovatok