Index Vakbarát Hírportál

Magyarország további 700 millió köbméter földgázt vásárol Oroszországtól

2022. július 21., csütörtök 17:08

Az orosz és a magyar külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott tárgyalásaikat követően.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdte a tájékoztatót, amelyen azt mondta: tartalmas és hasznos volt a találkozó; áttekintették, miként állnak és hol tartanak a kétoldalú feladatok megvalósításában, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök állapodott meg februárban. A közös energetikai projektek megvalósításában sikereket értek el Lavrov szerint, és a világjárvány ellenére a tavalyi kétoldalú áruforgalom 25 százalékkal nőtt.

Megegyeztek abban, hogy a Roszatommal együtt fejezik be Paks 2. bővítését, és ez mindenre kiterjed az építéstől kezdve a műszaki kiszolgálásig. Az orosz külügyminiszter ezt egy kiemelt projektnek nevezte. A gázszállítás terén tartják magukat a tavaly aláírt megállapodáshoz. Lavrov hangsúlyozta:

Oroszország haladéktalanul megvizsgálja Magyarországnak a további gázszállításokra vonatkozó kérését.

Lavrov utalt arra, hogy a szankciók ellenére is keresik a módját annak, hogy tovább mélyítsék Magyarországgal a kétoldalú együttműködést. Ukrajnával kapcsolatban az orosz külügyminisztertől elhangzott: talán idővel a Nyugat is rájön, hogy milyen őrültség volt Ukrajnát teletömni fegyverrel.

Béke és biztonság

Szijjártó Péter azt mondta: két okból jött Moszkvába; egyfelől biztosítani a magyar energiaellátást a következő hónapokra, illetve azért, hogy kifejtse miért fontos mielőbb a béke térségünkben. A magyar földgáztározók feltöltése folyamatos, éves fogyasztásarányosan jelenleg 27, 3 százaléknál tartunk. A magyar kormány úgy döntött, hogy további 700 millió köbméter földgáz beszerzését rendelte el a piacról – mondta a magyar külügyminiszter.

Orosz piacok nélkül nem tudnánk beszerezni plusz 700 millió köbméter földgázt. Ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges. Lehet hiú reményeket árulni, lehet ábrándozni, lehet kommunikációs luftballonokat fújni, de a tény attól még tény marad, a fizikai valóság fizikai valóság marad, hogy orosz források nélkül ma ennyi plusz földgázt vásárolni Európában egyszerűen lehetetlen

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, az említett mennyiséget a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felül fogja Magyarország beszerezni. 

Megvannak a megállapodások, hamarosan le fogják véglegesen zárni, majd megkezdődnek a plusz gázszállítások, méghozzá dél felől, Szlovákia és Ausztria irányából, napi 20 millió köbméter – mondta. Szijjártó Péter végül elmondta: Magyarország minél előbb békét akar Ukrajnában, a háború ugyanis tragikus következményekkel jár.

„Arra kérünk mindenkit, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a háború minél előbb véget érjen és minél előbb béke legyen. Azonnali tűzszünetet szeretnénk és béketárgyalásokat. Nem akarunk újra olyan világrendet, ahol az egyik blokknak a perifériáján, egy ütközőzónában vagy egy ütközőzóna melletti területen találjuk magunkat” – zárta a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta, mostani moszkvai útjáról előzetesen tájékoztatta az ENSZ közgyűlési elnökét, viszont nem adott választ arra a kérdésre, hogy lesz-e újabb Orbán–Putyin-találkozó.

(Borítókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én. Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Rovatok