Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk újabb ígéretét szegte meg

2022. július 21., csütörtök 11:07

A Tesla tavaly felfedte, hogy jelentős befektetést eszközölt a bitcoinban, mostanra viszont eladta a kriptovalutában lévő állományának nagy részét, mivel a kriptopénz értéke idén hatalmasat zuhant.

Az elektromosautó-gyártó közölte, hogy a 2021 végén mintegy 2 milliárd dollárt érő bitcoin 75 százalékát eladta. Visszalép, mivel a kriptopénz értéke zuhant, idén több mint 50 százalékkal esett vissza.

A Tesla elektromosautó-gyártó cég közölte, hogy a bitcoineladásból származó 936 millió dollárral hagyományos valutát vásárolt.

Összeomlott a bitcoin

A Tesla főnöke, Elon Musk a kriptopénzek egyik legismertebb használója, a közösségi médiában tett kijelentései gyakran jelentős aktivitást váltanak ki a kereskedésben.

A Tesla 2021 februárjában nyilvánosságra hozott, 1,5 milliárd dolláros bitcoinbefektetésének hírére megugrott a valuta iránti kereslet. A hírhedten változékony kriptopénz árfolyama tavaly novemberben majdnem 70 000 dollárig (27,3 millió forint) emelkedett, mielőtt összeomlott. Egy bitcoin most kevesebb mint 25 000 dollárért (9,8 millió forint) cserél gazdát.

A Tesla tavaly leállította a bitcoin elfogadását autóinak fizetőeszközeként, az energiaigényes bitcoinbányászat klímakárosító hatásaival kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Szavai nincsenek kőbe vésve

Elon Musk akkoriban a közösségi médiában közölte, hogy a vállalat nem adja el a birtokában lévő bitcoint. Tavaly Elon Musk a Twitteren vázolta fel a Tesla álláspontját a bitcoinról.

A Tesla nem értékesít bitcoinokat

– közölte a vezérigazgató a Twitteren. 

Ma már tudjuk, hogy egy évvel a Twitter-bejegyzés után a Tesla eladta a bitcoinjai nagy részét.

Akár vezető nélküli technológiát ígér, akár közösségimédia-vállalatokat vásárol, Elon Musk kijelentései nem mindig válnak valóra. Ez eddig nem ártott az üzleti karrierjének.

A lépés rossz hír a bitcoin és általában a kriptovaluta számára – írja a BBC. Elon Musk a kripto szószólója, és segített értékesíteni az olyan valutákat, mint a bitcoin és a Dogecoin.

Csökkent a profit

A Tesla a szokásos negyedéves adatainak összegzéseként osztotta meg a részesedések eladását. Azt mondta, hogy a bitcoin volt az egyik tényező, amely csökkentette a profitot.

A vállalat azonban a vártnál magasabb profitról számolt be június végén, mivel a legkelendőbb autóinak drágulása segítette ellensúlyozni a kihívásokat, köztük a kínai koronavírus-zárlatokat.

A Tesla közölte, hogy a Covid–19-korlátozások feloldásával havi rekordot döntött a kínai gyár termelése. Elon Musk azt is elmondta, hogy a vállalat újabb németországi és amerikai gyáraiban is nőtt a termelés. Korábban a berlini és a texasi Austinban lévő telephelyeket „gigantikus pénzkemencéknek” nevezte, viszont összességében a Tesla részvényei idén közel 40 százalékot estek.

Rovatok