Index Vakbarát Hírportál

A British Airways dolgozói megkapják a fizetésemelést, lefújták a sztrájkot

2022. július 22., péntek 18:10

A British Airways (BA) elkerülte a nyári utazási káoszt, miután a több ezer dolgozót képviselő szakszervezet elfogadta a béremelést.

A földi kiszolgáló személyzet vagy más légitársasági alkalmazottak a Unite The Union vagy GMB Egyesület tagjai. Közülük a GMB szakszervezet több száz tagja pénteken az új feltételek elfogadása után a nyári sztrájk leállítására szavazott.  Az új bérmegállapodást – amely 8 százalékos összevont béremelést, egyszeri prémiumot és a műszakpótlék visszaállítását tartalmazza – a munkavállalók 75 százaléka támogatta.

Senki sem akart nyári sztrájkot a Heathrow-n, de tagjainknak harcolni kellett azért, ami helyes

– mondta Nadine Houghton, a GMB országos tisztségviselője.

Hatalmas repülőtéri káoszt kerülnek el

Júniusban a British Airways Heathrow repülőtéri dolgozói megszavazták, hogy az iskolai nyári szünet alatt sztrájkolnak, ami továbbiutazási káoszt okozott volna, miközben az iparág a Covid-járványból való kilábalásért küzd – írja a Sky News.

Akkoriban a GMB és a Unite szakszervezetek tagjai elsöprő többséggel támogatták a bérek miatt kilátásba helyezett sztrájkokat: mindkét szakszervezetnél a szavazók 95 százaléka támogatta a sztrájkot, 81 százalékos, illetve 63 százalékos részvételi arány mellett.

Ez azt jelentette, hogy a BA több mint 700 becsekkolást irányító alkalmazottja és földi kiszolgálója sztrájkolt volna a nyári szezon csúcspontján. A légiközlekedési dolgozók – a GMB szerint túlnyomórészt alacsonyan fizetett nők – azt követően akartak sztrájkolni, hogy a BA által a világjárvány idején rájuk kirótt tízszázalékos bércsökkentést nem állították vissza.

Rovatok