Index Vakbarát Hírportál

Rekordszinten van Új-Zélandon a koronavírus-halálozási arány

2022. július 22., péntek 11:06

Az új omikron-variáns soha nem látott gyorsasággal tizedeli meg az új-zélandi lakosságot, különösen az idősebb korosztályt érintik a megbetegedések.

Az egészségügyi minisztérium adatai alapján a július 16-ig tartó héten 151 haláleset történt a vírus miatt, míg az előző hullám legrosszabb hetében 115 volt a halálesetek száma. A minisztérium pénteki közleményéből kiderült, hogy az elmúlt 24 órában 26 ember halt meg koronavírusban, mindannyian 60 év felettiek voltak – számolt be a Reuters.

Az új omikron-variáns jelenleg Új-Zélandon fertőz leginkább, közel 65 ezer aktív esetet regisztráltak a múlt héten, bár a hatóságok szerint sok fertőzésről így sem érkezett hivatalos bejelentés.

A sürgősségi osztályok, a háziorvosi rendelők és az egészségügyi központok komoly nyomásnak vannak kitéve, bár az egészségügyi minisztérium adatai szerint a kórházi kezelések száma még mindig elmarad a márciusi csúcs idején tapasztaltaktól.

Az új-zélandi kormány egyelőre nem szeretne korlátozó lépésekkel védekezni a jelenlegi helyzet ellen, így 

sem a maszkviselés, sem pedig a nyilvános összejövetelek korlátozása nem szerepel a terveik között.

Iona Holsted, az oktatási minisztérium vezetője azt tanácsolta az iskoláknak, hogy tegyék kötelezővé a maszkok viselését a diákok számára, akik jövő héten térnek vissza az iskolapadba a nyári vakációból.

Megértjük, hogy a maszkviselési irányelvek végrehajtása problémát okozhat, de arra kérjük a pedagógusokat, tegyenek meg mindent a maszkhasználati szabályok betartásának érdekében

– tette hozzá Iona Holsted.

Rovatok