Index Vakbarát Hírportál

Pszichiátrai vizsgálat vár a volt japán miniszterelnök gyilkosára

2022. július 23., szombat 21:33

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Abe Sinzó korábbi japán kormányfő gyilkosát – jelentette a japán sajtó szombaton a területileg illetékes, narai bíróság döntését ismertetve.

A 41 éves Jamagami Tecuját annak eldöntése érdekében vizsgálják meg alaposan, hogy tettének elkövetésekor beszámítható állapotban volt-e. Jamagami július 8-án Narában, egy kampánybeszéd közben lőtte le Abét saját készítésű fegyverrel, a volt miniszterelnök még aznap belehalt sebeibe.

Kihallgatásán a gyanúsított beismerte tettét, és azt mondta, nem Abe politikai nézeteivel volt problémája, hanem „egy bizonyos szervezetre” haragudott, és azt gondolta, a volt kormányfő tagja ennek a szervezetnek.

Később kiderült, hogy egy szektáról beszélt, amelynek Jamagami édesanyja akkora összegeket adományozott, hogy a család tönkrement.

A lapok szerint a pszichiátriai vizsgálat miatt november végéig felfüggesztették a büntetőjogi eljárást.

Abe Sinzó, Japán volt miniszterelnöke éppen az ország középső részén található Nara városában mondott kampánybeszédet, amikor váratlanul több lövés érte.

Televíziós képsorokon látni lehet, hogy a volt kormányfő egyszer csak eszméletét vesztve összeesik, pillanatokkal később pedig a háttérben lévő rendőrök földre kényszerítenek egy szürke pólós férfit, akit ekkorra már lefegyvereztek.

A 67 éves Abét rögtön kórházba szállították, de addigra már a szíve és a légzése is leállt. A narai kórház intenzív osztályának főorvosa, Fukusima Hidetada elmondta, hogy a politikus a két nyaki lövés mellett a szívén is megsebesült, halálát az erős vérzés okozta.

(Borítókép: Jamagami Tecuja, Abe Sinzó volt miniszterelnök merénylője 2022. július 10-én. Fotó: Kyodo / Reuters)

Rovatok