Index Vakbarát Hírportál

Az óceánba engedik a Fukusima atomerőműből származó vizet

2022. július 23., szombat 11:11

A japán nukleáris szabályozó hatóságok jóváhagyták azt a tervet, hogy az óceánba engedjék a megrongálódott Fukusima atomerőműből származó vizet – közölte a japán kormány pénteken, írja a Reuters.

A 2011-es atomkatasztrófa után a reaktorok hűtésére használt vizet hatalmas tartályokban tárolják az erőműben, ezek nagyságrendileg 1,3 millió tonnát nyomnak. A szabályozó hatóságok biztonságosnak ítélték a víz kibocsátását, amely a kezelés után még nyomokban tríciumot (a hidrogén radioaktív izotópja) tartalmaz – áll a külügyminisztérium közleményében.

A művelet végrehajtása előtt az erőművet üzemeltető Tokyo Power Electric Company japán áramszolgáltató további hatósági vizsgálatoknak néz elébe, közölte a tárca. A Tepco azt tervezi, hogy megszűri a szennyezett vizet, hogy a nehezen eltávolítható tríciumon kívül a további káros izotópoktól megszabaduljon.

Ezt követően felhígítják a vizet, és csak utána öntenék azt a tengerbe. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a tárolók leengedése után tovább folytatódhat az erőmű leszerelése.

A terv kemény ellenállásba ütközött a régió halászegyesületeinek részéről, akik tartanak attól, hogy a szennyezett víz kárt tehet az élővilágban, ami negatív hatást gyakorolna a megélhetésükre. A szomszédos országok, Kína, Dél-Korea és Tajvan szintén aggodalmuknak adtak hangot.

Rovatok