Index Vakbarát Hírportál

FBI: Kína az amerikai nukleáris fegyverekről is információhoz juthatott a Huawei eszközeivel

2022. július 23., szombat 13:03

Az elmúlt évtizedben egyre erősödött a kínai hírszerzés aktivitása az Egyesült Államok területén. Az aggodalmakat tovább növelte az amerikai katonai támaszpontok közelében elhelyezett kínai gyártmányú berendezések gyanús működtetése. Az FBI, azaz az Egyesült Államok hírszerző és biztonsági szolgálata szerint akár lehallgatásra is használhatták ezeket az eszközöket, de lehetőséget adnak a kínai kormánynak arra is, hogy bármit megtudjon Amerika nukleáris fegyvereiről.

A kínai kormány öt éve 100 millió dollárt ajánlott fel egy kínai kert megépítésére a washingtoni Nemzeti Arborétum számára. A templomokkal, pavilonokkal és egy 70 láb magas fehér pagodával kiegészített projekt komolyan felkeltette a helyi tisztviselők érdeklődését, akik azt remélték, hogy évente több ezer turistát vonz majd az egyedi megvalósítású kert.

Amikor azonban az amerikai kémelhárítók utánajártak a részleteknek, vizsgálataik során megállapították, hogy a pagoda stratégiai szempontból Washington egyik legmagasabb pontján lett volna elhelyezve, mindössze két mérföldre a Capitolium épületétől, ami a legtökéletesebb helyszín a hírszerző szervek számára – írja a CNN.

Az is gyanús jel volt, hogy a pagodát a kínaiak külföldről behozott anyagokból akarták megépíteni, amelyeket az amerikai vámtisztviselőknek tilos megvizsgálniuk. A szövetségi tisztviselők mindezek tudatában még az építkezés megkezdése előtt törölték a projektet.

Az USA biztonsági tisztségviselői szerint az elmúlt évtizedben drámai mértékben fokozódott a kínai kémkedés az Egyesült Államok területén. Az illetékesek 2017 óta vizsgálják a kínai földvásárlásokat az úgynevezett „kritikus infrastruktúrák” közelében. A közelmúltban ennek hatására bezártak egy nagy jelentőséggel bíró regionális konzulátust, amelyről az Egyesült Államok kormánya megállapította, hogy

a kínai hírszerzés melegágya volt.

Fontos lépéseket tettek annak érdekében is, hogy megelőzzék a modern lehallgatóeszközök telepítését az érzékeny területek közelében, így például a katonai és a kormányzati létesítményekben.

Az FBI által feltárt legriasztóbb dolgok közé tartoznak a kínai gyártmányú Huawei eszközök az amerikai katonai támaszpontok közelében található mobilátjátszó tetején. Több, az ügyet feltáró forrás szerint az FBI azt a következtetést vonta le, hogy az egyes kínai elektronikus cikkek, berendezések alkalmasak a védelmi minisztérium erősen korlátozott kommunikációjának rögzítésére és megzavarására,

beleértve azokat is, amelyeket az ország nukleáris fegyvereit felügyelő amerikai stratégiai parancsnokság használ.

Bár az amerikai katonai létesítmények közelében elhelyezett Huawei eszközökkel kapcsolatos, széles körű aggodalmak egyre több politikus és kormányzati szerv számára váltak ismertté, magáról a vizsgálatról és annak eredményeiről soha semmilyen hivatalos információt nem adtak ki a közvélemény számára. Az egész ügy eredete az Obama-kormányzatig nyúlik vissza. Az amerikai hírszerzés aggályait többtucatnyi hiteles személy vagy forrás is megerősítette a CNN-nek, köztük jelenlegi és volt nemzetbiztonsági tisztségviselők.

A nyomozás olyan titkos volt, hogy a Fehér Házban csak 2019-ben értesültek róla

– állítja két, az ügyet jól ismerő forrás.

Az továbbra sem világos, hogy az amerikai hírszerzők tudomást szereztek-e arról, hogy ezekből a tornyokból valóban szereztek-e a kínaiak szigorúan titkos adatokat, és továbbküldték-e azokat Pekingbe. Az ügyet jól ismerő források szerint műszaki és technikai szempontból lehetetlen bebizonyítani, hogy egy adott adatcsomagot elloptak-e.

Kína és a Huawei mindent tagad

A kínai kormány határozottan tagadja, hogy az Egyesült Államok után kémkedne. A Huawei a CNN-nek adott nyilatkozatában cáfolta azt is, hogy eszközeiket a védelmi minisztérium számára kijelölt kommunikációs csatornák közelében telepítették. A nyomozást behatóan ismerő több forrás azonban azt állítja a CNN-nek, hogy a Huawei eszközei képesek lehallgatni a hadsereg által használt, erősen korlátozott rádióhullámokat is, és így bármikor megzavarhatják az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnokságának kommunikációját, ami lehetőséget ad a kínai kormánynak arra, hogy bármit megtudjon az USA nukleáris arzenáljáról.

Ez egy nagyon érzékeny téma

– mondta a CNN-nek egy volt FBI-tiszt, aki tudott a nyomozásról. „Ha ténylegesen bebizonyosodik, hogy másik ország kémkedés céljából zavart okoz, akkor az egy nagyon rossz nap lesz mindnyájunk számára” – tette hozzá.

Néhány korábbi amerikai kémelhárító tisztviselő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok kormánya nem ad részletesebb tájékoztatást az ügy hátteréről és a feltételezett kínai kémkedési tevékenységekről. Szerintük a város- és államvezetőknek, vállalatoknak, nagy cégeknek joguk van ahhoz, hogy tisztábban lássanak a problémát illetően. A jelenlegi helyzetben ugyanis rendkívül nagy kockázattal járna egy kínai partnerrel kötött üzleti megállapodás. 

Az amerikai kongresszus 2020-ban 1,9 milliárd dollárt hagyott jóvá a kínai gyártású Huawei és ZTE mobiltechnológiák eltávolítására az USA vidéki területein. Két évvel később azonban már egyik kérdéses elektronikai cikk, eszköz eltávolítása sem volt kötelező, a vidéki távközlési társaságok pedig továbbra is a szövetségi visszatérítésre várnak.

Az FCC-hez mintegy 24 000 kínai gyártmányú kommunikációs eszköz eltávolítására érkezett kérelem.

(Borítókép: Kevin Frayer/Getty Images)

Rovatok