Index Vakbarát Hírportál

Már a gyerekeket sem kerüli el a majomhimlő, egy 10 év alatti kisfiú is megfertőződött

2022. július 23., szombat 15:57

Pozitív lett egy tíz éven aluli holland kisfiú majomhimlőtesztje egy törökországi nyaralást követően. Ez az első megerősített eset, amikor gyerek fertőződött meg a vírussal.

A holland fiút június végén kiütések miatt szállították kórházba, ahol az orvosok összesen húsz elváltozást számoltak össze a gyerek arcán, fülén, alkarján, combján és a hátán. Láza nem volt, és a nyirokcsomói sem duzzadtak meg – írja a Daily Mail.

A szervezetében a vírus egy héten belül nem észlelhető szintre csökkent, és a fiú teljesen meggyógyult. Családjának egyik tagja sem kapta el a majomhimlőt

Az nem világos, hogy hogyan fertőződött meg, mivel a család elmondása szerint a nyaralás alatt nem léptek szoros kapcsolatba más vendégekkel, saját törölközőiket használták, a székekre és a nyugágyakra is azt terítették. A vizsgálatok kizárták, hogy a megbetegedést bárminemű szexuális visszaélés okozta volna.

A holland kórház orvosai a diagnózist a Eurosurveillance folyóiratban közölték, mondván, fel szeretnék hívni arra a figyelmet, hogy a majomhimlő gyerekeknél is kialakulhat. 

A lap szerint világszerte már több mint 16 ezer majomhimlős esetet jelentettek a járvány kitörése óta. Amerikában 2500 esetet mutattak ki, míg Spanyolországban 3 ezret. Hollandiában eddig 700 fertőzöttet azonosítottak, Törökországban pedig mindössze egyetlenegyet.

Magyarországon eddig 33 igazolt majomhimlős esetet jegyzett fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A brit egészségügyi hatóság május elején közölte, hogy ritka betegséget, majomhimlőt azonosítottak az Egyesült Királyságban. Alig néhány héten belül Európa más országaiban, valamint az Egyesült Államokban is felütötte fejét a kór, nemrégiben már több szomszédos országban is jelentettek fertőzöttet.

De hogy mi is az a majomhimlő, hogyan terjed, mik a tünetei, illetve megelőzhető-e, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. 

(Borítókép: Vérminta egy majomhimlőt tesztelő laboratóriumban 2022. július 17-én. Fotó: Karen Ducey / Getty Images Hungary)

Rovatok