Index Vakbarát Hírportál

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

2022. július 23., szombat 17:14

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlőjárvány miatt. A besorolás a legmagasabb riasztás, amelyet a szervezet kiadhat, ezt most a járvány nagymértékű terjedése miatt látták indokoltnak.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint 75 országban már több mint 16 ezer esetet jelentettek, és a járvány következtében eddig öten haltak meg – írja a BBC.

A főigazgató szerint a WHO sürgősségi bizottságának majomhimlővel foglalkozó második ülésén először nem tudtak konszenzusra jutni abban, hogy globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni a vírusjárványt, azonban a gyors terjedés valóban aggodalomra ad okot, ezért a legmagasabb riasztás kiadása mellett döntöttek.

A WHO becslése szerint a majomhimlő terjedésének kockázata globálisan mérsékelt, míg Európában magas. Továbbá a nemzetközi terjedés veszélye is fennáll. Ghebreyesus szerint a szervezet döntése segít felgyorsítani a vakcinák kifejlesztését és a vírus terjedését korlátozó intézkedések végrehajtását.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásokat is készít, amelyekkel reményeik szerint arra ösztönzik majd az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus terjedésének megállítása és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében.

Jelenleg két hasonló egészségügyi vészhelyzet van érvényben: a koronavírus-járvány és a gyermekbénulás felszámolásáért.

Már 30 felett az esetszám Magyarországon

Magyarországon eddig 33 igazolt majomhimlős esetet jegyzett fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A brit egészségügyi hatóság május elején közölte, hogy ritka betegséget, majomhimlőt azonosítottak az Egyesült Királyságban. Alig néhány héten belül Európa más országaiban, valamint az Egyesült Államokban is felütötte fejét a kór, nemrégiben már több szomszédos országban is jelentettek fertőzöttet.

De hogy mi is az a majomhimlő, hogyan terjed, mik a tünetei, illetve megelőzhető-e, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. 

(Borítókép: Majomhimlő-megelőzési tanácsokat osztanak New Yorkban 2022. július 15-én. Fotó: Eduardo Munoz / Reuters)

Rovatok