Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Ezzel a posztunkkal véget ér az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Köszönjük egész napos megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk holnap is.


  • Mihail Gorbacsov az utolsó szovjet főtitkár, aki a kommunizmus és a Szovjetunió bukásához vezető reformokat vezette be. Alekszej Venidiktov neves Kreml-kritikus és újságíró a Forbes Russiának elmondta, hogy még mindig tartja a kapcsolatot a 91 éves egykori vezetővel, aki 1985-től 1991-ig állt a Szovjetunió élén.

    Hivatali ideje alatt az orosz glasznoszty (nyitottság) és peresztrojka (újjáépítés) szavak bekerültek a szótárba mint nagyobb szólásszabadságot és gazdasági reformokat lehetővé tevő politikák – írja a Newsweek.

    Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára a hadsereg február 24-én megtámadta Ukrajnát, az elnyomás véget vetett minden másként gondolkodó hangnak, mint például Venidiktovnak, aki az azóta megszűnt Echo of Moscow rádióállomás főszerkesztője volt.

    Amit Mihail Szergejevics Gorbacsov tett, az mind megsemmisült. Gorbacsov összes reformja hamuvá, füstté vált

    – mondta Venidiktov, és hozzátette: „Amikor Gorbacsov távozott, 4000 gyorsreagálású NATO-erő volt Európában. Most a NATO bejelentette, hogy a jövő év végére 300 000 lesz.”

    Bár az egykori szovjet vezető a háború kezdete óta nem nyilatkozott nyilvánosan, Venidiktov azt mondta:

    Gorbacsov feldúlt, természetesen érti a folyamatokat. Ez volt az életműve. Már mindenki elfelejtette, hogy ki adta a szabadságot az orosz ortodox egyháznak. A szólásszabadság, az első sajtótörvény. És most mit tud mondani?

  • Adam Smith, az amerikai képviselőház fegyveres erőinek bizottsági vezetője kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll Ukrajnának „annyi HIMARS rakétarendszert biztosítani, amennyit csak tud”.

    Most az a cél, hogy elérjük a 25-30 rakétavetőt. Ez pedig a HIMARS és több MLRS-rendszer kombinációja lesz az Egyesült Királyságból. Igyekszünk a lehető legtöbb tüzérséget és rakétát biztosítani ezekhez a rendszerekhez

    – magyarázta Smith az Unian tudósítása szerint. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnöki hivatalának vezetője elmondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek a lehető leghamarabb legalább 50 hatékony rakétarendszerre van szükségük, például olyanra, mint az amerikai HIMARS.

  • További gázellátási lehetőségek után kutat az Európai Unió Nigériában, hogy leválhassanak az orosz gázról – erről Matthew Baldwin, az Európai Bizottság Energiaügyi Főosztályának főigazgató-helyettese beszélt, miután találkozott Afrika legnagyobb olajkitermelőjének tisztviselőivel.

    Az Európai Unió a teljes cseppfolyósított földgázának 14 százalékát Nigériából importálja, de van lehetőség ennek több mint kétszeresére is. 

    A nigériai olaj- és gázkitermelést a vezetéklopások és a vandalizmus hátráltatja, ami miatt a gáztermelő Nigeria LNG Bonnie Island terminálja 60 százalékos kapacitással üzemel.

    Az ország azonban azt tervezi, hogy javítja a térség biztonságát, és ősszel újra megnyitja a transz-nigeri vezetéket, ezzel növelve az Európába irányuló gázexportját – számolt be a Reuters.

  • Liz Truss brit külügyminiszter teljesen megdöbbentőnek és tökéletesen indokolatlannak nevezte az ukrajnai fekete-tengeri kikötő, Odessza elleni orosz légitámadást.

    A brit diplomácia vezetője szerint a támadás, amely mindössze egy nappal az után történt, hogy Ukrajna és Oroszország megállapodott a gabonaexport feloldásáról, azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökben nem lehet megbízni.

    Sürgősen együtt kell működnünk a nemzetközi partnereinkkel azért, hogy jobb megoldást találjunk a gabona kijuttatására Ukrajnából, amely nem érinti a szószegő Oroszországot

    – tette hozzá a külügyi tárcavezető az Independent híradása szerint.

  • A német médiaszervezetre, a German Weltre hivatkozva a Kyiv Independent azt írja: névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Ukrajna tizenegy IRIS–T légvédelmi rakétaelhárító rendszerre vonatkozó kérelmét jelenleg a német Szövetségi Biztonsági Tanács akadályozza.

    A tanácsot Olaf Scholz német kancellár vezeti, aki az elmúlt hetekben megvédte országa Ukrajnának történő fegyverszállításait, mondván, hogy Németország már a háború februári kitörésekor elkezdett fegyvereket küldeni Ukrajnának.

    A német gazdasági minisztérium korábban jóváhagyta Ukrajna védelmi rendszerekre vonatkozó kérelmét, és továbbította a döntést a Szövetségi Biztonsági Tanácshoz – jelentette a German Welt alapján a Guardian

  • Erőteljes robbanás történt szombaton az oroszok által megszállt Horlivkában a donyecki régióban. A Novosti Donbass jelentése szerint a robbanás a Maszavod területén egy ágyúzást követően történt – írja az Ukrainszka Pravda.

    A város felett magasan száll a fekete füst. Horlivka háborús adminisztrációjának vezetője, Ivan Prikodko a Telegramnak elmondta, hogy a Kirova téri Maszavoda átjáró, a gyártóműhelyek is jelentősen megsérültek. A helyi Telegram-csatornák fotókat és videókat tettek közzé egy nagy füstoszlopról a horlivkai robbanás után.

    Denisz Kazanszkij szerint Horlivkában „egy másik salétromraktárt is demilitarizáltak”.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy online konferenciahívásban folytatott megbeszélést az Imagine Dragons nevű amerikai zenekarral a jövőbeni együttműködésükről az United24 adománygyűjtő platformon – közölte az elnöki hivatal sajtóközleménye alapján az Ukrajinszka Pravda.

    A zenekar első projektjében mentőautóra fognak pénzt gyűjteni, amit a first lady, Olena Zelenszka kezdeményezésére indítottak el. Ukrajnának 400 darab mentőautóra van szüksége. 

    Az Imagine Dragons június 3-án Ukrajnában adott volna koncertet, azt azonban a háború miatt elhalasztották, miután lemondták oroszországi fellépésüket, és megtiltották a dalaik ottani kiadását. 

  • Oroszország szombat reggel több csapást is mért a fekete-tengeri Odessza kikötőjére. Ez mintegy 24 órával az után történt, hogy a két hadviselő fél megállapodott abban, hogy biztosítják az ukrán gabona „biztonságos szállítását” a déli városból.

    Makszim Marcsenko, az odesszai regionális államigazgatás vezetője szerint a támadásnak sebesültjei is vannak. A kikötő infrastruktúrája is megsérült.

    A vezető a sebesültek számáról és állapotáról nem közölt részleteket – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál.

  • Titkos művészeti társaság alakult Herszonban a háború kitörését követően. A hat művész eleinte titokban találkozott az oroszok által megszállt város egyik alagsori műtermében.

    Amikor a személyes találkozás túl veszélyessé vált, a művészek egyénileg folytatták a munkát. Néhányan meg is szöktek a városból, de mások az életüket kockáztatva is maradtak.

    A Megszállás Rezidenciája névvel rajzokat, festményeket, fényképeket, naplóbejegyzéseket és színpadi darabokat készítettek, amelyek megmutatják, miket élnek át az orosz megszállás alatt élő ukránok: ölelések a pályaudvarokon, pincékben megbúvó családok, égő házak és emberi csontvázakon táncoló alakok.

    A rezidencia kurátora, Julija Manukian szerint a művészeik a művészetek nyelvén mondják el az igazságot a háborúról. Úgy véli, a háborúban a művészet erőteljes ellenállási akcióként hathat, és fontosnak tartja, hogy megmutassák, hogyan zajlik a kulturális ellenállás – írja a Guardian.

  • Oleg Zsdanov katonai szakértő az Oroszország által kirobbantott háború végének időzítését megjósolva a legrosszabb megoldásnak nevezte Ukrajna és a Nyugat számára az ellenségeskedés téli szüneteltetését és a háború aktív szakaszának 2023 tavaszára halasztását.

    A helyzetről Zsdanov a YouTube-on fejtette ki véleményét:

    Egyes elemzők és szakértők azt mondják, hogy a háború elhúzódhat, és télbe fordulhat. Ez a legrosszabb lehetőség számunkra és a Nyugat számára. Mert tavasszal már egy teljesen más orosz hadsereggel fogunk találkozni. Öt hónapja szétverjük az orosz hadsereget, amely mára kimerítette a  támadóképességét. Ez a sikerünk kulcsa. 

    Ha ebből kilépnek, egy téli szünet következne lövészárok-háborúval, és tavasszal mindent elölről kell kezdeni a szakértő szerint, aki hozzátette, hogy a cselekmények további alakulása nemcsak Ukrajnán múlik, hanem a nyugati fegyverszállításokon is – írja az Unian.

  • Az ukrán külügyminisztérium reagált Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseire, miszerint az Oroszország elleni szankciók nem működnek, és az ukránok a nyugati fegyverekkel és kiképzőkkel sem fogják megnyerni a háborút.

    Oleg Nyikolenko szerint a magyar miniszterelnök állítása az orosz propaganda klasszikus példája. Elmondása szerint a szankciók igenis hatékonyak, a nyugati fegyverek pedig megmentik az ukránok életét. 

    Oroszország cirkálórakétákkal támadja Ukrajnát, Európát pedig túlzott gázárakkal. Ezek mind egyetlen orosz terv elemei, amelynek célja, hogy aláássák a békét és a jólétet az európai országokban

    – fogalmazott a külügyi szóvivő az Unian szerint. Majd hozzátette, azzal, hogy szemet hunyunk az oroszok háborús bűnei felett, nem lehet helyreállítani a békét Európában.

    „Ha Ukrajnában nem lesz béke és stabilitás, akkor Magyarországon és Európában sem lesz” – tette hozzá.

  • Két amerikai állampolgár halt meg Kelet-Ukrajnában – erősítette meg a külügyminisztérium szombaton, miközben az országban zajló háború lassan a hatodik hónapjába lép.

    Kapcsolatban állunk a családokkal, és minden lehetséges konzuli segítséget megadunk

    – közölte a minisztérium szóvivője. A külügyminisztérium nem kívánt további részleteket közölni az állampolgárok személyazonosságáról vagy haláluk természetéről. Azt sem közölték, hogy a férfiak mit kerestek Ukrajnában. 

    „A családok iránti tiszteletből ebben a nehéz időszakban nincs további hozzáfűznivalónk” – közölte a külügyminisztérium az NBC News híradása szerint.

  • Ukrajna csapást mért egy hídra a megszállt fekete-tengeri Herszonban, célba véve egy orosz utánpótlási útvonalat, miközben Kijev nagyszabású ellentámadásra készül – közölte egy ukrán regionális tisztviselő.

    A csapás az orosz csapatok utánpótlására használt, az Ingulec-folyón átívelő Darjivszkij hidat érte napokkal az után, hogy a közeli Dnyeper felett átívelő kulcsfontosságú hidat is eltalálták. Minderről a régió kormányzójának tanácsadója beszélt, aki ukrán ellenőrzés alatt álló területen tartózkodik.

    Minden híd a logisztika gyenge pontja, és fegyveres erőink ügyesen rombolják az ellenséges rendszert. Ez még nem Herszon felszabadítása, de egy komoly előkészítő lépés ebbe az irányba

    – írta Szerhij Hlan a Facebookon.

    Az oroszok által kinevezett regionális hatóság helyettes vezetője azt mondta, hogy a hidat hét rakéta találta el a nyugatiak által szállított tüzérségi rakétarendszerekből (HIMARS), de a híd még működik – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség az Al Jazeera híradása alapján. 

  • A Budapesti Metropolitan Egyetemről meghívták A biciklidet itthon hagytad című diplomafilmet a Moszkvai Filmfesztivál programjába, a rendező azonban Oroszország ukrajnai háborúja miatt visszaléptette a filmjét. 

    Laky Dóra szerint normál esetben a meghívás nagy dolog lenne, hiszen jelentős filmfesztiválról van szó, de a jelen háborús helyzetben ez nem lehetséges. 

    Az orosz filmfesztiválon ugyanezen okok miatt a Lázadás című film sem fog szerepelni.

    A filmünk arról beszél, hogy ki kell tartanunk az elnyomással szemben akkor is, ha az utolsó megmaradt eszközünk a méltóságunk megőrzése és kínzóink arcon röhögése (…) Szabadságot Ukrajnának, szabadságot Magyarországnak!

    – írta Erkel Bálint rendező a Facebook-oldalán a hvg.hu szerint.

  • Moszkva tagadja, hogy támadást intézett volna az ukrán Odessza kikötője ellen – közölte a török védelmi miniszter szombaton, egy nappal az után, hogy Moszkva és Kijev megállapodást kötött a gabonaexport újraindításáról.

    Az oroszok azt mondták nekünk, hogy semmi közük ehhez a támadáshoz, és nagyon alaposan kivizsgálják az ügyet

    – mondta Hulusi Akar, de a Kreml hivatalosan még nem nyilatkozott. A védelmi miniszter azonban az Anadolu állami hírügynökségnek adott kommentárjában azt is említette, hogy az incidens „valóban aggodalommal tölt el bennünket”. 

    Oroszország és Ukrajna pénteken Isztambulban megállapodást írt alá Recep Tayyip Erdoğan török elnök és António Guterres ENSZ-főnök közvetítésével. Az ukrán kikötőkben akár 25 millió tonna búzát és más gabonát is elzártak az orosz hadihajók és a Kijev által a félelmetes kétéltűtámadás elhárítására elhelyezett aknák – írja az AFP hírügynökség.

  • Az ukrán külügyminisztérium szóvivője is reagált az odesszai rakétatámadásra. Oleg Nikolenko szerint az orosz rakétával Vlagyimir Putyin „szembeköpte” nemcsak António Guterres ENSZ-főtitkárt, hanem Recep Tayyip Erdoğan török elnököt is, akik mindketten rengeteget tettek azért, hogy az oroszok és az ukránok megállapodásra jussanak.

    A tisztviselő a Guardian tudósítása szerint hozzátette: Ukrajna mindkettejüknek hálás a megállapodásért tett erőfeszítéseikért. 

    Mint arról az Index is beszámolt , Oroszország szombat reggel több csapást mért a fekete-tengeri Odessza kikötőjére. Ez mintegy 24 órával az után történt, hogy a két hadviselő fél megállapodott abban, hogy biztosítják az ukrán gabona „biztonságos szállítását” a déli városból.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők Tartalék Hadtestéhez tartozó 68. dandár videóban mutatja meg, hogyan találnak rá, és semmisítik meg az ellenséges tankokat – írja az Unian.

    Folytatódik az orkvadászati szezon. Bárhogyan is próbálják álcázni magukat ezek a kártevők, a jól célzó vadászok megtalálják és hatástalanítják őket

    – írták a Telegramon.

    A felvételen jól látszik, hogy az oroszok az erdőben próbálták meg elrejteni a páncélozott járműveiket, amelyeket az ukrán tüzérség felderített. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország szombati rakétacsapása az odesszai kikötő ellen azt bizonyítja, hogy Moszkva megtalálja a módját annak, hogy ne hajtsa végre az ENSZ-szel, Törökországgal és Ukrajnával kötött gabonamegállapodást.

    Ez csak egy dolgot bizonyít: bármit is mond és ígér Oroszország, megtalálja a módját annak, hogy azt mégse hajtsa végre

    – mondta Zelenszkij egy Telegramon közzétett videóban a Guardian tudósítása szerint.

  • A Facebook és a Twitter sem működik már a zaporizzsjei régióban, ahol a Google keresője is lelassult.

    Vlagyimir Rogov, akit az Orosz Föderáció „a zaporizzsjei régió katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagjává” nevezett ki, a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy mindezt „az ő kérésére” tették.

    Szerinte azért kellett ilyen intézkedésekhez folyamodni, mert ezek a cégek állítólag figyelmen kívül hagyják a hatóságok figyelmeztetését a „félretájékoztatás, az etnikai gyűlöletkeltés és egyéb rossz dolgok” tilalmára vonatkozóan.

    Rogov biztos abban is, hogy ezek az online szolgáltatók „blokkolják a megbízható információkat a régió életének helyreállításáról”. A Google szolgáltatásai Donyeck és Luhanszk régiók megszállt területén teljesen le vannak tiltva – írja az Unian ukrán hírportál.

  • Portugália két orosz oligarcha állampolgársági kérelmét vizsgálja. A kormány közlése szerint az egyikük amerikai szankciók hatálya alatt áll, mivel a szefárd zsidók leszármazottainak útlevelet biztosító törvényt egyre nagyobb ellenőrzésnek vetik alá.

    Az Al-dzsazíra szerint Lev Leviev orosz–izraeli gyémántoligarcha és God Nisanov orosz ingatlanfejlesztő a legutóbbi ismert, befolyásos orosz állampolgárok, akik állampolgárságot kértek.

    A portugál igazságügyi minisztérium közlése szerint a két férfi állampolgársági kérelme „vizsgálatra vár”. 

    A Leviev család neve ismerősen csenghet azok számára is, akik figyelemmel kísérték a Netflixen a Tinder-csaló című sorozatot, amelyről lapunk is írt.

  • Mint arról az Index is beszámolt, Oroszország szombat reggel több is csapást mért a fekete-tengeri Odessza kikötőjére. Ez mintegy 24 órával az után történt, hogy a két hadviselő fél megállapodott abban, hogy biztosítják az ukrán gabona „biztonságos szállítását” a déli városból.

    Most Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója azzal vádolta meg Oroszországot, hogy „kiszámíthatóan értéktelen”.

    Még nem volt ideje megszáradni a tintának, máris két aljas provokáció történt: támadás egy odesszai tengeri kikötő ellen és az orosz védelmi minisztérium kijelentése, miszerint az ukrán kikötők »veszélyesek a hajózásra«. Ez csak egy emlékeztető a világ számára, hogy mit ér az orosz »békére való törekvés«

    – jegyezte meg a tanácsadó a közösségi oldalán.

  • Ukrajnában elemzik az orosz személyazonossági igazolvánnyal rendelkezők büntetőjogi felelősségre vonásának lehetőségét. Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter tájékoztatása szerint a kérdést július 22-én egy zárt ülésen vitatták meg.

    „A kérdés elsősorban nem jogi, hanem politikai. Egyik oldalról szemlélve a megszálló igazolványa segíti az emberek túlélését a megszállás körülményei között. Viszont a másik oldalról nézve:

    hogyan magyarázható meg ez azoknak a polgárainknak, akik mindannyiunkért néznek szembe a halállal a tűzvonalban? Hosszan és sokat lehet vitázni a jogi részleteken – emberi jogok, túlélés a megszállás alatt –, de nem szabad elfelejteni: a vörös orosz igazolványhoz sok ukrán vér tapad

    – fogalmazott az ukrán miniszter asszony a Kárpáti Igaz Szó tudósítása szerint, aki azt is közölte, hogy a tervezettel kapcsolatban lesznek még tárgyalások, „de az irányvonal meg van határozva”. 

  • Az ukrán titkosszolgálatok nem zárják ki, hogy nem Vlagyimir Putyin orosz elnök utazott Teheránba, hanem csak egy ügyetlen dublőr – erről az ukrán hírszerzési szolgálat vezetője beszélt. 

    Kirill Budanov egy az orosz elnökről készült videó kapcsán arra utalt, hogy azon valójában nem is Putyin szerepel. A felvételen az látszik, amint az orosz kormányfő sántítva megy le a repülőgép lépcsőjén, majd az utolsó lépcsőfokról leugrik, és továbbsántikál. 

    Az ukrán hírszerzés vezetője már korábban is beszélt arról, hogy Putyin valójában nagyon beteg, és a Kreml már bevetett egy dublőrt az elnök helyettesítésére – írja az Unian.

  • Újabb reakció érkezett az odesszai rakétatámadásra, ezúttal az ENSZ főtitkára, António Guterres részéről.

    A főtitkár egyértelműen elítéli az orosz támadást, pláne annak fényében, hogy tegnap már megállapodás született.

    Amint mondta: „Tegnap a felek megállapodtak az ukrán gabona biztonságos szállításának biztosításáról. Ezekre a termékekre égető szükség van a globális élelmiszerválság kezelésének érdekében, hiszen rászoruló emberek millióinak szenvedéseit enyhítenék.”

    Josep Borrell külügyi főképviselő hozzátette: „Az EU határozottan elítéli az orosz rakétatámadást.”

  • A Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy vadászrepülőgépekkel szerelje fel az ukrán légierőt. Ez fordulat, korábban ugyanis Washington elzárkózott ettől az ötlettől, mert az amerikai képviselők attól tartottak, hogy Ukrajna orosz területre terjesztené ki a konfliktust. A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint még nem született hivatalos döntés az ügyben, írja a Bloomberg.

    Bővebben>>>

  • Ukrajna meg fogja tartani Szlavjanszk és Kramatorszk városát a Donyecki területen, erre nagyon jó esélyei vannak. Ezt Oleh Zsdanov tartalékos ezredes, ukrán katonai szakértő jelentette ki egy interjú során, írja az Unian hírügynökség.

    Zsdanov szerint a nyugati fegyvereknek köszönhetően az oroszok fölénye már nem akkora, mint korábban volt. A háború kitörése óta az inváziós erők több település felett is átvették az irányítást Ukrajna keleti és déli részén. Az ukrán hadsereg most arra készül, hogy visszaszerezze ezeket a városokat.

  • Az Egyesült Államok kijevi nagykövete kijelentette, hogy Moszkvát felelősségre kell vonni a szombati, szerinte „felháborító” orosz csapásért, amely Odessza kikötővárosára irányult.

    Az orosz rakéták egy nappal az után csapódtak be az odesszai kikötőbe, hogy Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodást írt alá a fekete-tengeri kikötők újranyitásáról és a gabonaexport újraindításáról.

    A Kreml továbbra is fegyverként használja az élelmiszereket. Oroszországot felelősségre kell vonni

    – mondta Bridget Brink.

  • Hat robbanás rázta meg Odessza városát, erről Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő számolt be a Telegramon, írja az Unian hírügynökség.

    Honcsarenko azt is elmondta, hogy tűz ütött ki az odesszai kikötőben. Később hozzátette, hogy „Odessza felett légi csata zajlik az égen”.

    Az oroszok ismét megmutatták, hogy mit érnek a velük kötött alkuk. Csak Ukrajna felfegyverzésével tudjuk valóban biztosítani az ukrán mezőgazdasági exportot

    – jegyezte meg a politikus.

    Isztambulban Törökország és az ENSZ közvetítésével aláírta Oroszország Ukrajnával együtt a fekete-tengeri gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást. António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. Az ENSZ főtitkára felszólította Oroszországot és Ukrajnát a megállapodás maradéktalan betartására.

  • Az ukrán főügyészség beszámolója szerint eddig több mint 350 gyermek veszítette életét az orosz–ukrán háborúban.

    A Telegramon közzétett közlemény szerint további 683 gyerek sérült meg, ami így összesen 1041 sérültet eredményez.

    A legtöbb sérült a donyecki régióban volt, emellett Harkiv, Kijev, Luhanszk és Mikolajiv is a gyakran érintett helyszínek közé tartozik – írja a Sky News.

Rovatok