Index Vakbarát Hírportál

A Marburg-vírus végzetes, mert nincs engedélyezett vakcinája

2022. július 24., vasárnap 07:15

Ghánában az ország történetében először mutatták ki a Marburg-vírust. Ez az egyik legveszélyesebb ismert kórokozó, amelynek egyelőre nincs jóváhagyott ellenszere.

A vérzéses lázat okozó életveszélyes vírus megjelenését a nyugat-afrikai országban az Egészségügyi Világszervezet erősítette meg.

A járvány kitörését azt követően jelentették be, hogy két dél-ghánai férfi tesztje pozitív lett. A mintákat egy szenegáli laboratóriumban vizsgálták be.

A WHO szerint mindkét férfi – mellesleg nem voltak rokonok – június végén halt meg, miután ugyanabban a kórházban kezelték őket. Eddig 98 embert tekintenek feltételezett kontaktnak, ők karanténba kényszerültek.

Az első beteg, egy 26 éves férfi egy nappal azután halt meg, hogy június végén bejelentkezett a kórházba – jelentette a Deutsche Welle. A másik, egy 51 éves férfi két nappal később hunyt el – ugyanazon a napon, amikor orvosi segítséget kért.

Tüneteik hasonlók voltak: hasmenés, láz, hányinger és hányás gyötörte őket.

A járvány alig egy évvel azután tört ki, hogy a szomszédos Guineában regisztráltak egyetlen esetet, ami miatt járványt kellett hirdetni. Az egészségügy veszélyhelyzetet 2021 szeptemberében befejezettnek nyilvánítottak.

A vérzéses láz tünetei

A Marburg a virológusok által ismert egyik legveszélyesebb kórokozó. Képes megfertőzni és elpusztítani a vér-, máj- és bőrsejteket, és elképesztő sebességgel terjed a szervezetben.

Öt–tíz napos lappangási idő után a betegek általában belázasodnak, fáj a fejük, sajognak izmaik, vérzik a bőrük és nyálkahártyájuk. A fertőzés eléri a szájat, a szemet, a gyomor- és bélrendszert, valamint a belső szerveket is.

Súlyos esetekben neurológiai bénulás figyelhető meg, valamint a „vérzéses sokk” elnevezésű állapot, amely szervi és keringési elégtelenséghez vezethet. Intenzív orvosi ellátás nélkül a fertőzöttek többsége meghal.

A vírus testnedvekkel, például vérrel, vizelettel vagy nyállal fertőz.

A testen kívül a vírus nem sokáig életképes, így a Marburg-vírus cseppfertőzéssel ritkán terjed.

Védőoltással megelőzhető a fertőzés?

A hatóságok nem hagyták jóvá a Marburg-vírus elleni vakcinákat, de léteznek – mondta a Marburgi Egyetem virológiai intézetének igazgatója.

Tulajdonképpen nem nehéz vakcinát fejleszteni a Marburg-vírus ellen, és már vannak olyan vakcinák, amelyek állatmodellekben nagyon jól működnek. De a jóváhagyáshoz szükséges klinikai vizsgálatok eddig hiányoztak

– magyarázta Stephan Becker.

A koronavírus-járvánnyal ellentétben hiányzik a politikai akarat és a gazdasági motiváció a vakcina előállításához – tette hozzá a virológus.

Hasonló a helyzet, mint az Ebola esetében 2013-ban. Akkor azonban a szakértők gyorsan reagáltak, kifejlesztették a védőoltást, gyorsan végeztek a klinikai vizsgálatokkal, majd többszázezer adagot gyártottak, amellyel megfékezték a kongói Ebola-járványt 2018-ban.

Becker szerint a Marburg-vírus elleni vakcina talán még eredményesebb is, mint az Ebola-vírus elleni. „Majmoknál a vakcina még a fertőzés után is hatásos volt, tehát egyfajta terápiás védőoltásként működik.”

Mivel a Marburg- és az Ebola-vírus hasonló, Becker szerint lehetséges egy kombinált vakcina kifejlesztése.

Kezelni sem könnyű

A Marburg-vírus fertőzöttjeit általában szigorúan elszigetelt intenzív osztályokon kezelik a magas fertőzési kockázat miatt.

Az orvosok azonban egyelőre csak infúziókkal tudják némileg semlegesíteni a tüneteket, a folyadékvesztést, az elektrolitokkal javítani a vér sótartalmát, illetve glükózzal szabályozni a cukorháztartást.

Más gyógyszerekkel stabilizálható a vérnyomás, csökkenthető a láz, és csillapítható a hasmenés, illetve a hányás. Az erős vérzést vérrel pótolják és alvadásserkentő gyógyszerrel kezelik.

A Covid kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például az eredetileg az Ebola kezelésére kifejlesztett remdesivir a Marburg-vírus okozta tünetek gyógyítására is alkalmas.

Az antitestek Becker szerint szintén felhasználhatók potenciális kezelésként, a vírus elleni küzdelem leghatékonyabb módja azonban a virológus szerint a védőoltás.

A vírus a nevét a németországi Marburg kisvárosról kapta, ahol először észlelték. Egy Ugandából importált majom 1967-ben egyidejűleg fertőzött meg 31 laboratóriumi alkalmazottat Marburgban, Frankfurtban és Belgrádban. Heten nem élték túl az izolált járványt.

A Marburg-vírus természetes éltetője vélhetően a méretes gyümölcsdenevér. Róla terjed testnedveivel történő érintkezés útján majmokra és emberekre a fertőzés. A fertőzött, vadon élő állatok fogyasztása szintén infekciót okozhat.

A fertőzés általában végzetes. Ugandában 2017-ben három beteget regisztráltak, egyikük sem élte túl. Öt évvel korábban a 15 fertőzött közül négy halt meg. A legsúlyosabb járvány Angolában volt 2005-ben, amikor a 374 fertőzött közül 329-en meghaltak – idézte a WHO adatait a BBC.

(Borítókép: Laboratóriumban vizsgálják a trópusi betegségeket, köztük a Marburg-vírust Németországban. Fotó: Christian Charisius / picture alliance / Getty Images)

Rovatok