Index Vakbarát Hírportál

Kevesebben mennek a koronavírus miatt az auschwitzi emlékmúzeumba

2022. július 24., vasárnap 14:45

Mintegy harmadára csökkent az Auschwitz náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum látogatottsága a koronavírus-járvány után. A kevesebb látogató a szomszédban zajló háború hatása lehet. Az auschwitzi múzeumot 1947-ben alapították a volt foglyok kezdeményezésére.

A júliusi látogatottság a 30-35 százaléka a járvány előtti helyzetnek – közölte Bartosz Bartyzel, az auschwitzi emlékhely szóvivője. 

A nyári szünet előtt több volt a látogató, mivel iskolai csoportok is érkeztek. Jelenleg elsősorban egyéni turisták tekintik meg a múzeumot, azonban ők is sokkal kevesebben vannak, mint a járvány előtt. Nőtt a lengyel látogatók aránya, kevesebb a külföldi vendég.

Úgy látjuk, hogy ezt elsősorban a Lengyelország szomszédságában zajló háborútól való félelem okozza

– tette hozzá Bartyzel, utalva az ukrajnai helyzetre.

Az auschwitzi múzeum adatai szerint

Több mint egymillió ember pusztult el az auschwitzi haláltáborban

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt. Az áldozatok között volt mintegy 960 ezer zsidó, 70-75 ezer lengyel, 21 ezer cigány, 15 ezer szovjet hadifogoly és 10-15 ezer más nemzetiségű személy.

Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig csaknem 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye: legtöbbjüket – az auschwitzi múzeum adatai szerint 325-330 ezer embert – érkezésük után azonnal gázkamrákban pusztították el, mintegy 25 ezer embert pedig a későbbi szelekciók során öltek meg – írja az MTI. 

A deportálások valódi tartalmára az Auschwitz-jegyzőkönyvek szolgáltattak bizonyítékot, amiről itt írtunk.

(Borítókép: A holokauszt emléknapja alkalmából 28. alkalommal rendezett Élet menete nemzetközi felvonulás résztvevői indulásra várakoznak az egykori auschwitzi koncentrációs táborban a lengyelországi Oświęcimben 2019. május 2-án. Fotó: Andrzej Grygiel / MTI / EPA / PAP)

Rovatok