Index Vakbarát Hírportál

Emberek százait evakuálták Tenerifén

2022. július 24., vasárnap 12:47 | aznap frissítve

Közel hatszáz embert menekítettek ki biztonsági okokból egy erdőtűz miatt Tenerifén – közölte vasárnap a regionális mentőszolgálat Twitter-üzenetben.

A csütörtökön kezdődött tűz már több mint 2100 hektárnyi erdőt pusztított el, helyi tudósítások szerint 585 embert evakuáltak. A tűzoltást jelentősen nehezíti a szigeten uralkodó forróság.

A rendkívüli hőség miatt már korábban megnőtt a természeti tüzek száma Spanyolországban. A Diario című helyi lap szerint idén mintegy kétszázezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává.

A Copernicus európai műholdas megfigyelőrendszer adatai szerint Spanyolország áll az élen a tűzben legtöbb erdőt elveszítő európai országok listáján, megelőzve Romániát, ahol 150 ezer hektárnyi erdő pusztult el. Az Ibériai-félsziget másik országában, Portugáliában eddig 46 ezer, Franciaországban 40 ezer, Horvátországban 31 ezer, Olaszországban 25 ezer hektárt perzseltek fel az erdőtüzek idén.

Az erdőtüzek miatt Spanyolországban ezreket kellett kitelepíteni, valamint lakóházak, üzletek, üzemek tucatjai és rengeteg állat vált a lángok martalékává. A hónapok óta tartó szárazság megkönnyítette a lángok fellobbanását és terjedését.

(Borítókép: A Las Llanadas negyed lakói nézik az erdőtüzet Tenerife szigetén 2022. július 23-án. Fotó: Andres Gutierrez/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Rovatok