Index Vakbarát Hírportál

Mostantól tilos a dohányzás Barcelona tengerparti strandjain

2022. július 25., hétfő 20:19

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

„Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva: a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart.

Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.

A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak.

Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Májusban már írtunk arról, hogy Spanyolország szocialista vezetésű koalíciós kormánya azt tervezi, hogy felülvizsgálja az ország dohányzási törvényeit, hogy tilos legyen rágyújtani a bárok és éttermek külső teraszain, a strandokon és a szabadtéri sportlétesítményeken. 

Rovatok