Index Vakbarát Hírportál

Négy napig oltották a tüzet Szlovéniában a magyar katonák

2022. július 25., hétfő 21:06

Hazatértek a szlovéniai erdőtűz eloltásában részt vevő magyar katonák hétfőn az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra. Az erdő kétezer hektáron égett, és hét nemzet fogott össze a tűzoltásban.

Szlovéniában hatalmas erdőtűz pusztított, a tűzoltásban a Magyar Honvédség is segített.

Bali Tamás ezredes, a bázisparancsnok helyettese a katonák fogadása után elmondta: 13 magyar katona négynapos tűzoltási feladaton vett részt két Mi-17-es helikopterrel Szlovéniában, ahol jelentős szerepet vállaltak a térségben az elmúlt napokban kialakult és terjedő erdőtüzek oltásában.

Hozzátette: a két helikopterrel hattagú gépszemélyzet utazott. Egy gépszemélyzetet két pilóta és a fedélzeti technikus alkot, aki az oltási feladatnál a ballonok merítését és ürítését koordinálja.

Emellett hét emberből álló repülőműszaki csapat vett részt a feladat végrehajtásában, ők a két helikopter folyamatos üzemkész állapotát biztosították. Feladatuk volt még azoknak a ballonoknak az üzemkészen tartása is, amelyekkel a tűz oltása zajlott.

Bali Tamás elmondta azt is, hogy a tűzoltás rutinfeladatnak számít, de a szlovéniai tűzoltásban több nemzet vett részt sok – forgószárnyas, illetve merevszárnyú – légi járművel, ugyanabban a légtérben.

Remzső Zsolt őrnagy, a szolnoki bázis Rubik Szállítóhelikopter Zászlóaljának egyik rajparancsnoka elmondta: több hasonló bevetésen voltak már Magyarországon és külföldön egyaránt.

Hét nemzet fogott össze a tűzoltásban

A szlovéniai tűzoltást nehezítette, hogy magas hegyek között kellett végrehajtani, ahová a tűzoltók nem juthattak fel, továbbá világháborús bombák robbantak fel a tűz miatt.

Remzső Zsolt kiemelte: a magyarok osztrák, horvát, olasz, román, szerb és szlovák katonákkal együtt oltották a tüzet. Lezárt légtérben, „nagyon komoly” légi forgalom mellett kellett végezniük a vízemeléseket. Sok helyen vízemelő depókat hoztak létre, volt egy folyó is, ahonnan lehetett vizet kiemelni.

Beszámolt arról, hogy egy-egy alkalommal két tonna vizet is felemeltek és szállítottak a helyszínre, mintegy öt-hat percenként. Ez jelentős segítséget jelentett a tűz oltásában.

Kétezer hektáron égett az erdő

Mint korábban megírtuk, mintegy kétezer hektáron égett egy erdő a szlovéniai Karsztvidéken, az olasz határ közelében. A szlovén katasztrófavédelem parancsnoka azt mondta, hogy az 1000 tűzoltó mellett 300 civil önkéntes is segédkezett az oltásban. 

A horvát Index szerint még az onnan délre található Isztriai-félszigeten is lehetett látni a füstöt, valamint a levegő minőségének romlása – amelyet szintén a tűz eredményezett – is kimutatható volt a félszigeten.

Arról, hogy tűzoltásban a Magyar Honvédség is segített, Szijjártó Péter számolt be a közösségi oldalán.

Európa-szerte szörnyű tüzek pusztítanak, ezalól Szlovénia sem volt kivétel. A kontinensen a legtöbb erdőtűz eddig Spanyolországban volt.

Rovatok