Index Vakbarát Hírportál

Washington közvetítene az örmény–azeri konfliktusban

2022. július 26., kedd 14:22

Telefonon egyeztetett hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel. A beszélgetések alatt a külügyminiszter felajánlotta Washingtont mint közvetítő szereplőt a két kaukázusi ország közötti konfliktus rendezéséhez.

Antony Blinken hangsúlyozta: Baku és Jereván előtt történelmi pillanat áll, amelynek köszönhetően lehetőségük van a térségben dúló konfliktus békés rendezésére. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államok kész együttműködni olyan partnerekkel, akikkel közös az értékrendje, annak érdekében hogy békét teremtsen Örményország és Azerbajdzsán között – írja az MTI.

Ilham Aliyev és Nikol Pasinján májusban az Európai Unió égisze alatt kezdeményezett tárgyalásokat egymással Tbilisziben, és a két ország külügyminiszterei a találkozó után szintén közösen ültek asztalhoz júliusban. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor Jereván támogatásával elszakadt Azerbajdzsántól, és ez a kilencvenes években harmincezer ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcokban több mint hatezer ember halt meg.

Az Index térségben készült helyi riportját itt és itt találja.

Rovatok