Index Vakbarát Hírportál

A jövő hónaptól megszűnik a karanténkötelezettség Ausztriában

2022. július 26., kedd 21:55

Eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkötelezettséget Ausztriában, erről az egészségügyi miniszter számolt be. A döntés augusztus 1-től érvényes.

Augusztus elsejével eltörlik a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténkötelezettséget Ausztriában – jelentette be Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter Bécsben, miután találkozott a tartományi egészségügyi referensekkel.

Az új szabályozás értelmében a fertőzöttek elhagyhatják otthonukat, amennyiben nem tapasztalnak tüneteket. Ugyanakkor FFP2 típusú maszkot kell viselniük, kivéve, ha a szabadban vannak, és másoktól kétméteres távolságot tudnak tartani.

Rauch a járvány egy új fejezetéről beszélt, amelyben – az oltásoknak és gyógyszereknek köszönhetően – az ország fel tudja venni a küzdelmet a betegséggel. Katharina Reich tiszti főorvos hozzátette: a koronavírus a belátható jövőben még jelen lesz, és erre be kell rendezkedni – számolt be az MTI.

A tárcavezető ugyanakkor óvatosságra intett. Kijelentette, hogy az enyhítés dacára „aki beteg, annak otthon kell maradnia”. A karantént elhagyó fertőzöttekre mindemellett további korlátozások is érvényesek: nem tehetnek kórházi látogatásokat, és nem léphetnek be idősotthonokba.

A kormány tervezete azonban kivételként említi, hogy ezen intézmények fertőzött dolgozói maszkot viselve folytathatják a munkájukat. Ausztriában jelenleg heti átlagban százezer lakosra mintegy 900 fertőzött jut.

Rovatok