Index Vakbarát Hírportál

Káosz a német légi közlekedésben, a Lufthansa több járatot is törölt

2022. július 26., kedd 15:10

A Deutsche Lufthansa a földi személyzet sztrájkja miatt szerdán szinte minden járatot törölni fog fő németországi csomópontjairól, Frankfurtból és Münchenből, súlyosbítva ezzel az utazási káoszt.

Európa legnagyobb légitársasága több mint ezer járatot töröl Frankfurtból és Münchenből, és arra figyelmeztet, hogy a fennakadások a hétvégén is fennmaradhatnak, amikor az utazások várhatóan megélénkülnek. Csak nagyon korlátozottan van lehetőség átfoglalni azokat az utasokat, akiknek az útját törölték – közölte a Lufthansa.

A légi közlekedési ágazat most lábadozik a koronavírus-járványból, amely a Lufthansát állami mentőakcióra kényszerítette, és hatalmas veszteségeket okozott a légitársaságoknál. Ahogy az utasok ismét igyekeznek felszállni a repülőgépre az üzleti utakra és a nyári vakációra, káosszal szembesülnek a repülőtereken, ahol gyakran nincs elegendő személyzet a tömeg kezeléséhez.

Az Európa-szerte hetek óta tartó utazási káosz miatt a légitársaságok és a repülőterek egymást okolják a hiányosságokért és a rossz felkészültségért. A londoni Heathrow repülőtér kedden azt mondta, hogy a légitársaságoknak kell felvenniük a földi személyzetet, hogy segítsenek leküzdeni a tartós utazási zavarokat, és figyelmeztetett, hogy a káosz enyhítése érdekében a járatokra vonatkozó felső határnak még legalább egy évig érvényben kell maradnia.

A terminálok előtt kígyózó sorok, hátrahagyott poggyászhegyek és sietve törölt járatok jellemzik az európai légi közlekedést idén nyáron – írja a Bloomberg. Az utazók számára további fennakadást okoz, hogy szerdán a brit vasúthálózat nagy részét leállítják a vasutasok sztrájkja miatt.

Bevételnövelés a cél

Míg a Lufthansa eddig elkerülte a riválisokat, például a Ryanairt sújtó munkabeszüntetést, a szakszervezetek kezdenek a vezetőség ellen fordulni, mivel jobb fizetést követelnek. A Lufthansa pilóta-szakszervezetének tagjai is szavazást tartanak arról, hogy sztrájkba lépjenek-e, ami elkerülhetetlenül a menetrend szerinti járatok további csökkentéséhez vezetne.

A Verdi földi személyzet szakszervezete a bérek és a feltételek körüli vita miatt hívta ki a sztrájkot, ami tovább fokozta a légitársaságnál kialakult válságot, miután a nyár elején a létszámhiány miatt több ezer járatot töröltek. Németországban a nyári szünidő közepén járnak, a héten több szövetségi államban is bezárnak az iskolák.

A Lufthansa részvényei 0,6 százalékkal, 5,98 euróra estek Frankfurtban. A részvény idén mintegy három százalékot veszített értékéből.

Ennek ellenére a légitársaság a hónap elején közölte, hogy a második negyedévben visszatért a nyereségességhez, és profitált a megugró utazási keresletből, amely arra kényszerítette az ágazatot, hogy emelje a viteldíjakat és korlátozza a szabad helyek számát.

Rovatok