Index Vakbarát Hírportál

Drón mentette meg egy kisfiú életét Spanyolországban

2022. július 26., kedd 05:54

Drónnal mentették meg egy 14 éves fiú életét, aki egy valenciai strandot elérő erős hullámzás miatt került bajba. Az úttörő drónos mentést néhány éve kezdték el bevezetni a spanyol tengerpartokon.

A drón mentőövet dobott a hullámokkal küzdő gyereknek, aki így fenn tudta tartani magát a vízen, amíg a mentőszolgálat emberei a helyszínre érkeztek.

A dróntechnológiát szolgáltató cég drónpilótája elmondta: amikor a drón a helyszínre érkezett, a fiú már nagyon rossz állapotban volt, alig volt annyi ereje, hogy fenntartsa magát a vízen, ezért küldött számára egy mentőövet. Nem volt egyszerű a heves hullámzásban eljuttatni hozzá, de végül sikerült, és így ki tudta várni, míg a parti mentők jet skivel odaértek hozzá.

A valenciai General Drones 2017 óta támogatja technológiájával a spanyol életmentők munkáját a Valenciától északra fekvő Saguntóban. Ma már több mint 30 drónpilóta segíti drónokkal az életmentők munkáját Spanyolország 22 tengerpartján – írja az MTI.

A drónok sok fuldoklón segítettek már, és mint a mentők elmondták: az a néhány perc is sokat számít, amivel hamarabb oda tudnak érni a helyszínre.

A kimentett gyereket kórházba vitték, de 24 óra elteltével hazatérhetett.

2022 első félévében 140 ember halt meg fulladás következtében Spanyolországban, 55 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – közölte a Spanyol Királyi Életmentő Szövetség.

Rovatok