Index Vakbarát Hírportál

Egy új tanulmány meglepő dolgokat állít a szunyókálásról

2022. július 26., kedd 14:44

Egy új, nagyszabású tanulmány szerint azoknál, akik gyakran szunyókálnak, nagyobb az esélye a magas vérnyomás, illetve a stroke kialakulásának.

A jelenségre a magyarázat nem kifejezetten az alvásban keresendő.

Az lehet az oka, hogy bár a szunyókálás önmagában nem ártalmas, sokan azért alszanak napközben, mert rosszul aludtak éjszaka. A rossz éjszakai alvás pedig rosszabb egészségi állapottal jár, és a szunyókálás nem elegendő a pihentető éjszakai alvás pótlására

– közölte Michael Grandner klinikai pszichológus, aki nem vett részt a vizsgálatban. Az arizonai Tucsonban található Banner-University Medical Center Behavioral Sleep Medicine Klinikáját irányítja – írja a CNN

Azoknál a résztvevőknél, akik jellemzően aludtak egy keveset napközben, tizenkét százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás és huszonnégy százalékkal nagyobb valószínűséggel kaptak agyvérzést azokhoz képest, akik nem aludtak napközben. 

A Hypertension című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hatvan évnél fiatalabb személyek esetében a napközbeni szunyókálás húsz százalékkal megnövelte a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik soha vagy csak ritkán aludtak. 

A tanulmány 360 000 résztvevő adatait használta fel a vizsgálathoz, amelyet az UK Biobank gyűjtött össze 2006 és 20210 között, négy éven át. A vizsgálathoz az emberek rendszeresen vér-, vizelet- és nyálmintát adtak, és a négy év alatt rendszeresen kellett válaszolniuk a napközbeni alvással kapcsolatos kérdésekre. A tanulmányból kiderül, hogy a legtöbb ember, aki napközben is aludt, dohányzott, sokat ivott és rendszeresen éjszakázott. 

Rovatok