Index Vakbarát Hírportál

Több ezer elpusztult pókrákot sodort partra a víz

2022. július 26., kedd 10:11

Az észak-walesi Anglesey partjainál szétszóródott ráktetemek látványa aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta a rákfélék ilyen nagy számban történő pusztulását.

A rákok testrészeit külön darabokban látták a walesi tengerparton strandolók. A tömeges pusztulás azonban nem az, aminek látszik.

Van magyarázat a sokaságra

A faj minden évben nemcsak melegebb vizekbe vándorol, majd visszatér a szaporodási területére, hanem évente vedlik is. Levedlik tüskés külső csontvázukat, beleértve a lábaikat, karmaikat és még a szemkagylójukat is, aztán nagyobbra nőnek – írja az Independent.

A parton látható hátborzongató jelenet, amelyben sok rák egészben maradt, csupán a rákok természetes vedlési folyamatának eredménye. Amikor a rákok vedlenek, kibújnak a páncéljuk hátuljából, és átmenetileg puha testűekké válnak, így sebezhetők lesznek a ragadozókkal szemben.

Annak ellenére, hogy a brit vizekben a pókrákok számának növekedéséről számoltak be, Nagy-Britanniában kevés piaca van a húsának, pedig az európai országokban, köztük Spanyolországban és Franciaországban csemegének számít.

Rovatok