Index Vakbarát Hírportál

111 éve nem volt ekkora szárazság Angliában

2022. július 27., szerda 15:41

Az idei július 1911 óta a legszárazabb volt Angliában, a várt csapadékmennyiségnek mindössze 24 százalékát regisztrálták eddig ebben a hónapban.

2022 júliusa a legszárazabb hónap Angliában 1911 óta. Egy átlagos júliusban a Met Office szerint ilyenkor a hónap esőmennyiségének jóval több mint 75 százalékára számítanának. Július 26-ig azonban Anglia-szerte átlagosan csak 15,8 milliméter eső esett, ami a várt mennyiség mintegy negyedét jelenti.

Dél- és Kelet-Angliára is kevés jelentős csapadékot jósolnak, ami azt jelenti, hogy a helyzet valószínűleg nem fog jelentősen javulni az elkövetkező napokban vagy akár hetekben – írja az Independent.

Majdnem minden hónap szárazabb volt az átlagnál

A Nemzeti Aszálycsoport kedden rendkívüli ülést tartott, mivel félő, hogy a következő hetekben aszályt kell hirdetni, ha a forró és száraz időjárás folytatódik. Anglia nagy részét tartósan száraz időjárás sújtja, de egyelőre egyetlen részét sem tekintik aszályosnak. Eddig nem vezettek be korlátozásokat az alapvető vízkészletekre vonatkozóan, de a vízszolgáltatók arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy okosan használják az erőforrást, többek között a csapok elzárásával fogmosáskor, és rövid zuhanyozásra cseréljék a kádban fürdést.

Nem csak a július volt száraz. Az év eleje óta – február kivételével – minden hónap szárazabb volt az átlagosnál az Egyesült Királyságban is. Ennek eredménye, hogy 2022 telén, tavaszán és nyarán is kevesebb csapadék hullott, mint az Egyesült Királyságban az évszakos átlag

– mondta Mark McCarthy, a Met Office Nemzeti Éghajlati Információs Központ vezetője.

Az év első hat hónapjának csapadékösszegei mintegy 25 százalékkal elmaradnak a hosszú távú átlagtól, a legszárazabb régiók keleten és délkeleten vannak. Ez egy még hosszabb tendencia része, a

2021 novembere és 2022 júniusa közötti nyolc hónapos időszak a legszárazabb Angliában 1975 és 1976 óta a Met Office szerint.

Európa nagy része szárazságtól szenved, amit a hónap elején regisztrált extrém hőhullám csak tovább súlyosbított. Az Egyesült Királyságban a múlt héten rendkívüli hőmérsékletet mértek, Anglia egyes részein először fordult elő, hogy a Met Office nyilvántartásának kezdete óta 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

(Borítókép: A Woodhead víztározó medre 2022. július 21-én az angliai Glossopban. Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok