Index Vakbarát Hírportál

Bulgáriában előrehozott választást fognak tartanak a koalíciós tárgyalások kudarca miatt

2022. július 27., szerda 22:24

Ősszel ismét előrehozott választásokat fognak tartani Bulgáriában, mert Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kormányának bukását követő harmadik és egyben utolsó koalíciós próbálkozás is kudarcot vallott a három legnagyobb parlamenti párt között.

Georgi Szvilenszki, a bolgár szocialisták frakcióvezetője szerdán újságíróknak elmondta: nem sikerült működőképes koalíciót tető alá hozni, mert az előterjesztett kormányprogram nem kapta meg a kellő támogatást a parlamentben.

Ebben a helyzetben holnap visszaadjuk a kormányalakítási megbízást az államfőnek

– tette hozzá Szvilenszki.

Rumen Radev államfő tíz napja adott kormányalakítási megbízást a korábbi kabinetben részt vevő szocialistáknak. Az alkotmányos rend szerint az elnöknek most fel kell oszlatnia a törvényhozást, és előrehozott választást kell kitűznie, amely feltehetően októberben lesz. 2021 áprilisa óta ez lesz a negyedik parlamenti választás – írja az MTI.

A bolgár parlament június 22-én vonta meg a bizalmat a nyugatbarát Petkov koalíciós kormányától, aki tavaly decemberben vette át a hatalmat. Néhány nappal később Petkov – már ügyvezetőként – kiutasított hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, akik állítása szerint megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A lépéssel tovább rontotta a hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Moszkva és Szófia viszonyát.

Az ukrajnai orosz megszállást hevesen bíráló Petkov állítása szerint Moszkva buktatta meg a kormányát „hibrid háborús” eszközökkel. Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának, mert állításuk szerint nem fizettek rubelben. Egyik utolsó intézkedéseként Petkov szerdán az amerikai Westinghouse vállalat szakértőivel egyeztetett nukleáris fűtőanyag beszerzéséről az ország két atomreaktora számára.

Aggódom amiatt, ami Európában zajlik, becslésem szerint a háború (Ukrajnában) még öt évig fog tartani, ezért remélem, hogy sikerül sokat előre lépnünk az energiaellátás diverzifikációjában

– közölte.

Elemzők arra számítanak, hogy az újabb parlamenti választás eredményeképpen sem alakul ki egyértelmű, kormányképes többség, tovább mélyítve a belpolitikai válságot. Mindemellett a nacionalista és az oroszbarát erők megerősödését vetítik előre.

Rovatok