Index Vakbarát Hírportál

Rekordhosszú börtönbüntetést kapott a Capitolium egyik ostromlója

2022. július 27., szerda 09:13

Több mint 5 év börtönbüntetést kapott a Capitolium egyik ostromlója, aki három rendőrt is bántalmazott az eseményen.

Az egyesült államokbeli Capitolium ostromlói közül az 56 éves Mark Ponder kapta a leghosszabb börtönbüntetést; 63 hónapot, vagyis több mint 5 évet kell zárkában töltenie. Eddig még senki nem kapott ekkora börtönbüntetést a 2021. január 6-i zavargások miatt – írja a Reuters.

A börtön mellett 2000 dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték, a szabadulása után pedig további három évet kell eltöltenie felügyelet mellett – közölte az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma az ítélethirdetéskor.

A bírósági adatok szerint Ponder három rendőrt bántalmazott a Capitolium ellen elkövetett ostrom alatt.

Az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokratapárti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. Donald Trump sohasem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták.

Mint nemrég beszámoltunk róla, Donald Trump volt amerikai elnök 187 percig tétlenül figyelte, ahogy a hívei előtt elmondott beszéde után az emberek megrohamozzák az amerikai törvényhozás székhelyét, pedig megállíthatta volna az eseményeket.

Rovatok