Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok készenlétben áll az észak-koreai rakétakísérletek miatt

2022. július 27., szerda 16:12

Az amerikai kormány szerint szövetségeseikkel együtt fel kell készülniük a válaszreakcióra, mert Phenjan hamarosan újabb nukleáris kísérletbe kezd – közölte az újságírókkal kedden John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora.

„Nagyon világosan fogalmaztunk arról, hogy Észak-Korea készen állhat egy atomkísérlet végrehajtására” – felelte John Kirby arra a kérdésre, hogy szeptemberig sor kerül-e a kísérletre. 

Nem fogok spekulációkba bocsátkozni az időzítéssel vagy azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan nézhet ki 

– folytatta, majd hozzátette, hogy a washingtoni kormány „nyilvánvalóan nagyon szorosan figyelni fogja a nukleáris kísérlet bármilyen lehetőségét”, és számításai szerint „a szövetségesekkel és a partnerekkel közösen erőteljes reakciót ad”. 

Észak-Korea nukleáris kísérleteket hajthat végre a koreai háború végének évfordulóján, július 27-én – közölte kedden Kvon Jung-sze dél-koreai egyesítési miniszter. Az amerikai és dél-koreai képviselők hónapok óta hangoztatják, hogy Phenjan készen áll az újabb nukleáris kísérletekre, a szakemberek Kim Dzsongun döntésére várnak – írja a TASZSZ.

Rovatok