Index Vakbarát Hírportál

A jordániai királlyal tárgyalt az izraeli miniszterelnök

2022. július 27., szerda 16:20 | aznap frissítve

Izrael és Jordánia kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyalt az izraeli miniszterelnök és a jordániai király Ammánban szerdán – írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Jaír Lapid kormányfőként először tárgyalt II. Abdalláhhal.

II. Abdalláh újból megerősítette, hogy létre kell hozni a politikai kereteket az igazságos, átfogó és tartós, a kétállami megoldáson alapuló béke eléréséhez a palesztinok és Izrael között. A király az általános nyugalom fenntartásának szükségességéről is beszélt, valamint arról, hogy tiszteletben kell tartani Jeruzsálem történelmi és jogi status quóját, az iszlám és a keresztény vallás szent helyeit. Ammánban szokatlan diplomáciai gesztusként a jordániai zászló mellett elhelyezték az izraeli zászlót is – emelte ki a ynet.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében hangsúlyozta, hogy a hosszú találkozót meleg légkör uralta, az államférfiak közösen fogyasztották el az ebédet is. Megvitattak számos lehetőséget, amelyekkel újabb tartalommal tölthetik meg a két ország közötti békeszerződést és javíthatják a nemzeteik közötti hosszú távú kapcsolatokat – írja az MTI.

A vezetők több kétoldalú projekt felgyorsításáról egyeztettek: az egyik egy naperőmű építése Jordániában, amelynek energiája Izraelt szolgálja, a másik pedig egy Izrael által épített tengervíz-sótlanító létesítmény Jordánia számára. Emellett pedig közös ipari parkot hoznak létre, együtt fejlesztik a turizmust a Vörös-tengernél, együtt felügyelik az élelmiszer-biztonságot, és fejlesztik a közlekedési kapcsolatokat is.

Rovatok