Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: innen szabadult el a világjárvány

2022. július 27., szerda 09:11

Júniusban az Egészségügyi Világszervezet azt javasolta a tudósoknak, hogy folytassák a koronavírus-világjárvány minden lehetséges eredetének kutatását. Két újonnan publikált tanulmány teljesen eltérő megközelítést alkalmazott, de ugyanarra a következtetésre jutottak: a vuhani Huanan piac valószínűleg a koronavírus epicentruma volt – írja a CNN.

Az egyik tanulmányban a világ minden tájáról érkező tudósok közösségi médiajelentéseket használtak a térbeli és környezeti elemzéseikhez. A pontos körülmények egyelőre még tisztázatlanok, de a vírus valószínűleg már jelen volt a piacon árusított állatokban 2019 végén. Az állatokat szorosan egymás mellett tartották, így a baktériumok könnyedén áramolhattak közöttük, az azonban nem tisztázott, hogy mely állatok kaphatták el a betegséget.

A piac, mint kiindulási pont

A kutatók megállapították, hogy a legkorábbi koronavírusos esetek a piacon árusítók és az ott vásárlók köréből indultak útnak. Úgy vélik, hogy két külön vírus keringett az állatokban, amelyek végül átterjedtek az emberekbe is.

A december 20-a előtt észlelt nyolc koronavírusos eset mind a piac nyugati oldaláról származott, ahol állatokat is árultak – írja a tanulmány. Az élő vagy nemrégiben lemészárolt állatokat árusító öt bódé előre jelezte az emberi eseteket. A kutatók felkeresték azokat a korai eseteket is, akik ugyan nem jártak a piacon, de valamennyien a közelében laktak vagy dolgoztak.

Ez azt jelenti, hogy a vírus megfertőzte a piacon dolgozókat, akik aztán tovább terjesztették, azzal, hogy bementek a helyi boltokba és megfertőzték az ott dolgozókat is 

– mondta Michael Worobey, az Arizonai Egyetem osztályvezetője.

Molekuláris megközelítés

A másik tanulmány molekuláris megközelítést alkalmaz, továbbá meghatározza, mikor terjedtek át az első koronavírus-fertőzések állatokról emberekre – írja a CNN.

A kutatás szerint a vírus legkorábbi változata valószínűleg különböző formákban jelent meg, amit a tudósok „A” és „B” típusnak neveztek el. 

Az eredmények szerint az első állatról emberre átterjedő vírus valószínűleg 2019. november 18-án történt és a B típusból származott. A B típust csak olyan embereknél azonosították, akiknek közvetlen kapcsolatuk volt a Huanan piaccal, az A típust pedig olyan emberekből vett mintákban azonosították, akik a piac közelében éltek vagy dolgoztak. 

Abban tehát mindkét kutatás megegyezik, hogy két külön vírus indult terjedésnek, amelyek a piacon dolgozókat és a piac közvetlen környezetét fertőzték meg elsőként.

Kristian Andersen, a Scripps Research Immunológiai és Mikrobiológiai Tanszékének professzora szerint a tanulmányok nem cáfolják végérvényesen a laboratóriumi kiszivárgás elméletét, de rendkívül meggyőzők, olyannyira, hogy meggondolta magát a vírus eredetével kapcsolatban.

A jövőbeni járványok esélyének csökkentése érdekében a kutatók azt remélik, hogy pontosan meg tudják határozni, melyik állattól származik a fertőzés és hogyan terjedt át az emberek testébe.

(Borítókép: Egy férfi maszkot visel, miközben a lezárt Huanan piac mellett halad el 2020. január 17-én Wuhanban, Kínában. Fotó: Getty Images)

Rovatok