Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Józan ésszel nagyon nehezen érthető ez a dolog

2022. július 27., szerda 14:35

A külügyminiszter szerdán sajtótájékoztatót tartott, miután fogadta Bosznia-Hercegovina külügyminiszterét. Szijjártó Péter azt mondta: hiba volt, hogy a balkáni ország nem kapott uniós tagjelölti státuszt, és azt szeretnék, ha ezt a hibát az Európai Tanács az év végéig jóvátenné.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: hiba volt, hogy Bosznia és Hercegovina (valamint Grúzia) idén júniusban nem kapott tagjelölti státuszt, ellentétben Ukrajnával.

A külügyminiszter ezzel összefüggésben azt mondta: többé-kevésbé ismerik a boszniai belpolitikai viszonyokat, és a tagjelöltség szerinte hozzájárult volna a belső konfliktusok rendezéséhez, a Nyugat-Balkán stabilizálásához is. 

Józan ésszel nagyon nehezen érthető, hogy miért nem adta meg az Európai Tanács a tagjelöltséget Bosznia-Hercegovinának

– mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette: kezdeményezték, hogy októberben ismét tűzze napirendre a tagjelöltség kérdését az Európai Tanács, és decemberre adják meg a státuszt az országnak. „Történelmi hiba lenne”, ha ez nem történne meg – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter ezenkívül arról is beszélt, hogy Magyarország évek óta jó kapcsolatot ápol Boszniával. Közvetítő szerepet játszik a diplomáciában, tanácsadókkal és különféle programokkal segíti az országot, miközben az uniós országok közt az egyik legtöbb katonája, 164 fő állomásozik az országban zajló nemzetközi békefenntartó misszió keretében. 

Szívesen látják a magyarokat Boszniában 

A magyar külügyminiszter után Bisera Turković bosnyák külügyminiszter is felszólalt, hangsúlyozva: az EU-csatlakozás gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is fontos lenne, és nagyra értékelik Magyarország segítségét e téren. 

Nagyon nagyra értékeljük tehát Magyarország erőteljes támogatását Bosznia-Hercegovina iránt

– szögezte le. 

A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy kevés országot érintene hátrányosan, ha Bosznia-Hercegovina megkapná a tagjelölti státuszt. Magyarország azok közé tartozik, akik nyilvánosan kifejezték, hogy támogatják a lépést – tette hozzá.

Bisera Turković felidézte azt is, hogy mintegy két évtizeddel ezelőtt ő volt az ország uniós csatlakozásért felelős minisztere. Akkor még abban reménykedtek, hogy körülbelül két éven belül teljesítik a feltételeket, amelyek a tagjelölti státuszhoz kellenek. Ehhez képest csak ígéreteket kaptak az évek alatt, miközben a Nyugat-Balkán biztonsága is megkérdőjeleződött.

A bosnyák tárcavezető végül azt mondta: hálásak azért, hogy Magyarország különféle programokkal, szakértőkkel segíti őket. 

Tiszta szívünkkel szeretnénk, ha minél több magyar lenne jelen Bosznia-Hercegovinában

– mondta a külügyminiszter a sajtótájékoztató végén. 

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter [j2] tárgyal Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszterrel [b2] a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 27-én. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok