Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió igazságügyi biztosának telefonján is ott volt a Pegasus

2022. július 28., csütörtök 12:48 | aznap frissítve

Az Európai Unió bizonyítékot talált arra, hogy uniós alkalmazottak telefonjait is megfigyelték a kémszoftverrel − közölte az unió legfőbb igazságügyi tisztviselője.

A Sophie in 't Veld Európa Parlamenti képviselőnek küldött július 25-i levelében Didier Reynders uniós igazságügyi biztos azt írta, hogy az Apple 2021-ben arra figyelmeztette, hogy iPhone-ját valószínűleg feltörték a Pegasus szoftverrel, amelyet az NSO Group izraeli cég fejlesztett ki és értékesített kormányzati ügyfeleknek − írta meg az Euronews

Ezután Reynders személyes és hivatali készülékeit, valamint az Európai Bizottság alkalmazottai által használt más telefonokat is ellenőrizték. 

Bár a vizsgálat nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy Reynders vagy más uniós alkalmazottak telefonjait feltörték, a nyomozók „kompromittálódásra utaló jeleket” fedeztek fel − ez a biztonsági szakértők által használt kifejezés arra utal, hogy bizonyíték van arra: hekkelés történt.

Reynders levele nem tartalmaz további részleteket, és mint írja,

lehetetlen ezeket a jeleket teljes bizonyossággal egy konkrét elkövetőhöz rendelni.

Hozzátette, hogy a nyomozás még folyik az ügyben. Az NSO szóvivője szerint a cég készséggel együttműködik az uniós vizsgálatban.

(Borítókép: Didier Reynders 2022. április 25-én. Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Rovatok