Index Vakbarát Hírportál

Pokolgéppel fenyegetőztek Új-Zélandon, iskolákat is bezártak miatta

2022. július 28., csütörtök 14:39

Pokolgépes fenyegetések miatt bezártak 13 iskolát csütörtökön Új-Zélandon. A közoktatási minisztérium szerint külföldről irányított szoftvertámadásról lehet szó. Négy iskola már előző nap is fenyegető telefonhívásokat kapott.

Pokolgépes fenyegetések miatt bezártak 13 iskolát csütörtökön Új-Zélandon. A szervezet vezetője, Cherie Taylor-Patel felvette a kapcsolatot a közoktatási minisztériummal, amely szerint külföldről irányított szoftvertámadásról lehet szó.

Az új-zélandi rendőrség nyomozást indított, de egyelőre nem tart komoly biztonsági kockázattól. Egyik iskolában sem találtak robbanószerkezetet – közölte a helyi iskolaigazgatók érdekképviselete.

Már előző nap is fenyegető telefonhívásokat kapott négy iskola az ország északi részében, ezek egyértelműen vaklármának bizonyultak. Simon Feltham, a Tasmania régiót irányító rendőrfőnök a nyomozás részleteiről csak annyit árult el, hogy két fiatal kihallgatása folyamatban van egy leánykollégiumot érő fenyegetés miatt.

A térségben nem ez az első eset, hogy iskolákat ér robbantásos fenyegetés: 2016-ban Új-Zélandon kívül ausztrál iskolák is kaptak ilyen hívásokat, 2018-ban pedig Izraelben fogtak el és ítéltek börtönbüntetésre egy izraeli–amerikai kettős állampolgárt. A férfi tíz évet kapott, miután bizonyítást nyert, hogy összesen mintegy kétezer fenyegetőző hívást küldött iskoláknak Ausztrálián és Új-Zélandon kívül Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Norvégiában és Dániában is.

Rovatok