Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést fizet Vilmos és Harry herceg meghurcolt dadusának a BBC

2022. július 28., csütörtök 17:35

A brit köztelevízió kártérítést fizet Vilmos és Harry herceg nevelőnőjének, mert hamis fényben tüntették fel Tiggyt egy 1995-ben Dianával készített interjúban.

A Tiggy Legge-Bourke néven is ismert Alexandra Pettifer a Legfelsőbb Bíróság ítéletével jogosult jóvátételre a megalapozatlan állítások miatt, miszerint viszonya volt Károly herceggel, sőt abortuszon is átesett.

Ügyvédje szerint a koholt vádak „súlyos, személyes következményekkel” jártak.

A brit televíziózás történetének egyik legszenzációsabb riportjának járulékos kára volt Vilmos és Harry herceg dadusa, akit a BBC az édesanyjukkal, Diana hercegnővel folytatott interjú során bemocskolt – jegyezte meg a New York Times.

Egy vizsgálat már korábban megállapította, hogy Martin Bashir, a Panorama műsorvezetője hamis dokumentumokkal nyerte el Diana bizalmát.

Az interjú – amelyet három évvel Károly herceg és Diana különválása után sugároztak, és amelynek az Egyesült Királyságban 22,8 millió nézője volt – akkoriban bombaként robbant, és lerombolta az „elégedett, gondoskodó és egységes” királyi családról alkotott képet.

„Rendkívül sajnálja azt a súlyos és hosszan tartó sérelmet”, amit a sugárzást követően Pettifernek és családjának okozott – tette közzé az alperes BBC.

A kimondottak között szerepeltek „azok a nagyon súlyos és teljesen alaptalan állítások, miszerint a felperesnek viszonya volt Őfelségével, a walesi herceggel, ami után teherbe esett, amit kénytelen volt megszakítani – állt Pettifer ügyvédjének a bíróságon felolvasott nyilatkozatában.

Koholt vádak

– közölte Louise Prince.

Az ügyvéd szerint Pettifer nem ismerte az elmúlt 25 év során megfogalmazott állítások forrását, de „vélhetően ezek a hamis és rosszindulatú állítások a BBC Panorama azon erőfeszítései eredményeként és azokkal összefüggésben merültek fel, amelyek célja egy exkluzív interjú készítése volt Diana walesi hercegnővel”.

Az egykori dadus „megkönnyebbült, hogy a BBC elfogadja: az állítások teljesen valótlanok és minden alapot nélkülöznek” – mondta Prince.

A BBC jelentős, de nem nyilvános összegű kártérítést fizet, és a per jogi költségeit is megtéríti.

A BBC becsapta Dianát

A brit közszolgálati médium elismerte: a Pettiferrel szembeni állítások „teljesen alaptalanok, soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni”, és hogy „a BBC annak idején nem vizsgálta ki megfelelően a súlyos aggályokat" a Panorama-interjú megszervezésével kapcsolatban.

Diana életének válságos szakaszában volt, amikor a BBC felkérte a beszélgetésre. A hercegnő közölte az ügyvédjével: azt mondták neki, hogy Pettifer abortuszon esett át, aminek orvosi igazolását „hamarosan megkapja”.

A Legfelsőbb Bíróság azonban meghallgatta Pettifert, akinek „nem volt viszonya a walesi herceggel, nem esett teherbe, és nem volt abortusza”.

A meghallgatást követően a BBC főigazgatója bejelentette, hogy a társaság bocsánatot kér Pettifertől, továbbá a walesi hercegtől, valamint Vilmos és Harry hercegtől, „amiért Diana hercegnőt becsapták, és ami ezt követően mindannyiuk életére hatással volt”.

„Most, hogy már tudjuk, milyen sokkoló módon szerezték meg az interjút, úgy döntöttem, a BBC soha többé nem sugározza a beszélgetést, amit másnak sem fogunk átadni sem részben, sem teljes egészében” – tette hozzá Tim Davie.

Életeket tett tönkre

Pettifer a Sunday Times révén közzétett nyilatkozatában csalódottan közölte: „jogi lépésekre volt szükség ahhoz, hogy a BBC elismerje, milyen súlyos sérelemnek voltam kitéve”.

Azt mondta: ő csak „egyike a sok embernek, akiknek az életét tönkretette a műsor csalárd módon történő elkészítése, és az, hogy a BBC ezt követően nem vizsgálta ki megfelelően az interjú gyártási körülményeit”.

A királyi családnak okozott kellemetlenségek őt magát és a családot egyaránt „nagyon felzaklatták” – mondta, majd hozzátette:

Első kézből tudom, hogy mennyire megviselte őket akkoriban a műsor és a hamis narratíva, amely azóta is kísérti a családot.

Az interjú előkészítése során egyébként pénzt kapott a hercegnő egykori magántitkára és egy korábbi producer.

A Lord Dyson nyugalmazott bíró által vezetett tavalyi vizsgálat megállapította, hogy az interjút hamis dokumentumok felhasználásával szervezték meg, amely során a BBC nem felelt meg „a tisztesség és átláthatóság magas szintű követelményeinek”.

A jelentés szerint a riporter, Bashir többször is hazudott több embernek, a többi között a BBC-ben is.

Martin Bashir egyébként az interjúért díjat kapott, majd az ITV kereskedelmi televízióban, illetve az Egyesült Államokban dolgozott. A riporter már korábban bocsánatot kért.

Az újságíró 2016-ban visszatért a BBC Newshoz vallási szerkesztőként, de azóta már kilépett a brit közszolgálati tévéből.

(Borítókép: Tiggy Legge-Bourke 2022. július 21-én. Fotó: Aaron Chown / PA Images / Getty Images)

Rovatok