Index Vakbarát Hírportál

Brit nemzetbiztonsági tanácsadó: Ma nagyobb a veszélye az atomháborúnak, mint a hidegháború alatt

2022. július 28., csütörtök 08:23

A Nyugat azt kockáztatja, hogy nukleáris háborúba keveredik, mert nem tárgyal eleget Oroszországgal és Kínával − közölte az Egyesült Királyság nemzetbiztonsági tanácsadója.

Sir Stephen Lovegrove szerint a rivális hatalmak jobban megértették egymást a hidegháború idején, és a párbeszéd hiánya ma valószínűbbé teszi a félreértéseket − közölte a BBC.

A kötelező Churchill-idézettel élve, mi tárgyalni akarunk, nem háborúzni

− mondta.

Hozzátette, hogy „a fegyverkezési verseny új korszakában” vagyunk, amelyben a veszélyes fegyverek szélesebb körben elérhetők.

A nyilatkozat Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonbeszélgetése előtt hangzott el, amely március óta az első hívás a két vezető között. Várhatóan megvitatják majd a Tajvan és a kínai importra kivetett Trump-féle vámok miatt fennálló feszültségeket.

Sir Stephen Lovegrove a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott beszédében az ukrajnai orosz invázió következményeire összpontosított, és arra, amit „a hidegháború utáni nemzetközi rend utódjáról folyó, sokkal szélesebb körű küzdelemnek” nevezett.

Korábban legalább tárgyaltak egymással a nagyhatalmak

Elmondta, hogy a hidegháború évtizedei alatt a nyugati hatalmaknak előnyükre váltak azok a tárgyalások, amelyek „javították a szovjet doktrína és képességek megértését − és fordítva”.

Ez mindkettőnknek nagyobb bizalmat adott abban, hogy nem fogunk elszámolni magunkat egy nukleáris háborúban. Ma már nem rendelkezünk ugyanilyen alapokkal másokkal szemben, akik a jövőben fenyegethetnek minket − különösen Kínával.

− mondta. 

A politikus úgy folytatta, hogy az „ellenőrizetlen konfliktus” kockázatát növeli, hogy Oroszország ismételten megsérti szerződéses kötelezettségeit, valamint Kína nukleáris arzenáljának bővítése és az, hogy nyilvánvalóan félvállról veszik a fegyverzetellenőrzési megállapodásokat.

Hamarosan lépéseket kell tennünk a bizalomépítő intézkedések megújítására és megerősítésére, hogy... csökkentsük, vagy akár meg is szüntessük a bizalmatlanság, a félelem, a feszültségek és a konfliktusok okait

− fogalmazott.

(Borítókép:  Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott videóról készített képen orosz katonák Hurrikán rakétavetõ rendszerrel lőnek ukrán célpontokat Ukrajnában 2022. július 21-én.  Fotó:  MTI / EPA / Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Rovatok