Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok

2022. július 28., csütörtök 13:32 | aznap frissítve

Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt Bécsben csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök. Az egyeztetést követően a két kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Orbán Viktor többek között a Tusványoson tartott előadást ért kritikákra is reagált.

Bécsbe utazott csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, ahol többek között Karl Nehammer osztrák kancellárral is tárgyal. A két kormányfő Bécsben tartott közös sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor ezen többek között tusványosi előadásáról is szót ejtett.

Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről

– fogalmazott a miniszterelnök a Telex tudósítása szerint. 

Karl Nehammer osztrák kancellár az eseményen elmondta, hogy Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, főleg úgy, hogy Magyarország határos Ukrajnával, így az ottani menekülthullám is elsők között érte el. A kancellár elmondta: Ausztria idáig 80 ezer menekültet fogadott be.

Partnerség és barátság kell

A déli migrációval kapcsolatban Karl Nehammer úgy fogalmazott: Magyarországot ugyan előbb éri el a menekülthullám, az viszont később továbbcsapódik. Mint fogalmazott, ilyen időben partnerségre és barátságra van szükség.

Orbán Viktor ezután átvette a szót, majd az egyeztetés témáiról beszélt, ahol a legfontosabbak között a migráció szerepelt, egyúttal intellektuális kérdésekről is egyeztettek, mint például a rasszizmus.

Egy magyar mindig otthon érzi magát Bécsben, és egy osztrák is otthon érezheti magát Magyarországon. Könnyű időkben a barátság is könnyebb, de most nehéz idők vannak. Arra voltam kíváncsi, hogy most is számíthatok-e az osztrák barátainkra. Erre pozitív választ kaptunk

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a migráció ügyében világos álláspontot képvisel, magát migráció- és bevándorlásellenes politikusnak tartja.

Én vagyok talán az egyetlen nyíltan bevándorlásellenes politikus az egész Európai Unióban, tehát én nem ravaszkodok, meg utalok, meg kerülgetem a forró kását, hanem nagyon világos, direkt álláspontom van és magamat ezért egy migrációs bevándorlásellenes politikusnak is definiálom, és azt szeretném, hogyha Magyarország nem válna bevándorlóországgá és nem szeretném, hogyha a migráció megerősödne Magyarországon

„A magyar fülnek mindig negatív lesz”

Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy „ne ütközzünk neki ennek a falnak”, és ebben nincs egyedül – jelentette ki Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha „Brüsszelből beleszólnak”, az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, „a magyar fülnek mindig negatív lesz”.

„De nincs mit tennünk”, mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket – mondta. Hozzáfűzte: itt is ez a helyzet.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án. Fotó:  Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok