Index Vakbarát Hírportál

Tovább mélyülnek a kapcsolatok az Egyesült Államok és Tajvan között

2022. július 29., péntek 17:06

Tajvan tovább mélyíti az Egyesült Államokhoz fűződő biztonsági partnerségi kapcsolatát – számolt be a sziget külügyminisztériuma pénteken. A tárca közlése nem sokkal Joe Biden amerikai elnök és kínai hivatali partnere, Hszi Csin-ping telefonos egyeztetése után látott napvilágot.

A két elnök Tajvanról is tárgyalt, amelyet Kína a saját részének tekint, a sziget 1949 óta önálló politikai vezetéssel bír. Hszi a több mint kétórás egyeztetéskor figyelmeztette Bident Tajvannal kapcsolatban. A kínai állami média jelentése szerint úgy fogalmazott:

Aki a tűzzel játszik, megégeti magát, reméljük, ezt az Egyesült Államok is belátja.

A kínai államfő korábban kijelentette: nem zárja ki, hogy akár erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy elfoglalja Tajvant, és ténylegesen egyesítse a szigetet Kínával.

Bár Washington hivatalosan nem ismerte el Tajvant, a sziget egyik legnagyobb fegyverszállítójának számít: Biden hivatalba lépése óta az amerikai védelmi minisztérium már három, Tajpejbe küldendő fegyvereladást hagyott jóvá, legutóbb áprilisban.

A szigetet idén több amerikai politikus is felkereste, és Biden korábban jelezte, hogy az Egyesült Államok kínai támadás esetén kész katonailag is beavatkozni Tajvan védelmében – írta az MTI. 

Rovatok