Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomban élőben közvetítenék egy férfi akasztását

2022. július 29., péntek 12:32

Egy egyiptomi bíróság ítélete alapján élőben kellene közvetíteni egy férfi akasztását, aki azért szúrt le egy nőt, mert az visszautasította.

A 21 éves Mohmed Adelt azért ítélte halálra a bíróság, mert egy hónappal ezelőtt az észak-egyiptomi Mansúra Egyetem előtt megölte az egyik diáktársát, Nayera Ashrafot. A mansúrai bíróság június 28-án hozta meg az ítéletet. Egyes információk szerint a tisztviselők egy levelet küldtek a parlamentbe, amelyben azt kérik, hogy közvetítsék élőben a kivégzést annak érdekében, hogy a jövőben elrettentse az embereket a hasonló bűncselekményektől – írja az Independent.

A közvetítés, még ha csak az eljárás kezdetének egy része is, elérheti az elrettentő célt, amelyet maga az ítélethirdetés közvetítése nem tudott elérni

– áll a helyi média által idézett levélben. 

A bíróság megállapította, hogy Adel azután késelte halálra diáktársát az egyetem előtt, miután az nemet mondott a férfi közeledésére, néhány helyi médium pedig azt állítja, hogy a fiatal férfi házassági ajánlatot is tett, amelyet a nő szintén visszautasított.

A férfi beismerte a tették, és bűnösnek vallotta magát a bíróságon. Az ítéletre egy prominens egyiptomi személynek, egy bizonyos, jogi ügyekben eljáró vallási tekintélynek kellett rábólintania. A július 24-én nyilvánosságra hozott ítélet ellen még lehet fellebbezni. 

Az egyiptomi nők egyre gyakrabban esnek áldozatul erőszakos bűncselekményeknek, a hatóságokat pedig komoly bírálatok érték amiatt, hogy nem veszik elég komolyan a témát. 

(Borítókép: Mohamed Adel a manszúrai bíróságon 2022. június 26-án. Fotó: Khaled Desouki / AFP)

Rovatok