Index Vakbarát Hírportál

Felmentették az Ibizagate-ügybe keveredett volt osztrák alkancellárt

2022. július 29., péntek 18:18 | aznap frissítve

Felmentette a bíróság Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét egy korrupciós ügyben pénteken.

Az 53 éves politikust azzal vádolták, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ közös kormányzása idején alkancellárként segített felügyelőbizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe − adta hírül az MTI. 

A bécsi tartományi bíróság nem látta minden kétséget kizáróan igazoltnak az ügyészség vádjait. A törvényszék szerint ugyan „nem volt szép”, ahogy Strache közbenjárt a vállalkozó kinevezése érdekében, mindazonáltal nem bizonyított, hogy tudott az adományról.

A vállalkozót szintén felmentették. A két vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát; az ítélet nem jogerős.

Tavaly egy másik korrupciós ügyben vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság Strachét és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost. A volt alkancellárt egy Grubmüller magánklinikáját érintő ügyben vádolták meg azzal, hogy megvesztegették egy előnyös jogszabály-módosítás érdekében. Strache fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Strache azután kényszerült lemondásra, hogy nyilvánosságra került róla egy videó, amelyben Ibizán egy magát egy orosz oligarcha lányának kiadó nővel a vezető osztrák bulvárlap, a Kronen Zeitung megvásárlásáról és befolyásolásáról tárgyalt.  

A beszélgetés alatt a radikális jobboldali politikus többször is Magyarországra utalt, mondván, „olyan médiaviszonyokat szeretne, mint Magyarországon, ahol például egy érdekes figura, Heinrich Pecina összevásárolt egy csomó médiumot Orbán Viktornak”.  

Az igazán kínos részeknél Strache elmagyarázta, hogy a segítségért cserébe állami megbízásokat tud adni, és példákat is mondott olyanokról, akik már támogatták a pártját.

Rovatok