Index Vakbarát Hírportál

Kína figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon a tűzzel

2022. július 29., péntek 07:25

Óriási a nyomás Tajvanon, hiszen az Egyesült Államok Képviselőházának elnöki látogatása könnyen azt eredményezheti, hogy Kína erősebb katonai nyomást helyez a szigetre.

Nagyon nehéz lesz a tajvani kormány számára Nancy Pelosi látogatásának megtagadása, hiszen ebben az esetben el kell viselniük Peking haragját – írja a hongkongi South.

A lap megjegyzi, hogy az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének látogatása a szigeten azt mutatná, hogy Tajvan az Egyesült Államokat támogatja, ezzel növelve a Demokrata Haladó Párt esélyeit a novemberi időközi választásokon – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Kína természetesen határozottan ellenzi a külföldi beavatkozást Tajvan ügyeibe, és minden erejével azon van – ha kell, katonai nyomást is készek bevetni –, hogy megvédjék Tajvan szuverenitását – jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke a Joe Bidennel folytatott telefonbeszélgetés alkalmával.

Korábban olyan hírek jelentek meg a médiában, hogy az amerikai kormányzati hierarchia harmadik legfontosabb posztját betöltő Nancy Pelosi augusztusban szándékozik ellátogatni a szigetre. Megjegyezték, hogy Pelosi még áprilisban tervezte Tajvan látogatását, de a koronavírus miatt elhalasztotta az utazást. Ez lett volna az Egyesült Államok Képviselőházának elnökének első látogatása 25 év után.

A szakértők megjegyzik, hogy Pelosi tajvani látogatási terve növeli a kínai hadsereg és az Egyesült Államok fegyveres erői közötti katonai konfliktus veszélyét.

Az utóbbi időben többször jelent már meg az amerikai haditengerészet egyik hajója a Tajvani-szorosnál.

Rovatok