Index Vakbarát Hírportál

Amerikai külügy: Nagyon rémisztő Orbán Viktor retorikája

2022. július 29., péntek 06:46

Az Egyesült Államok elítéli Orbán Viktor tusványosi beszédében elhangzott megbocsáthatatlan kijelentéseit – ezt mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Orbán Viktor előző hétvégén mondott beszéde éles nemzetközi reakciókat váltott ki, ezzel kapcsolatban szerdán már a budapesti amerikai nagykövetség is kiadott állásfoglalást.

Most az amerikai külügy reagált a miniszterelnök beszédére. A Szabad Európa angol nyelvű tudósítása szerint Deborah Lipstadt, az amerikai kormány antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja azt mondta:

nagyon rémisztő, hogy a magyar miniszterelnök olyan retorikát használt, amely egyértelműen a náci rasszelmélethez nyúlik vissza.

Hozzátette azt is: „megbocsáthatatlan”, hogy egy állami vezető a holokauszt után több évtizeddel „nem kezeli helyén a náci tömeggyilkosságokat.

Lipstadt nyilatkozatát csütörtök éjjel egy sajtótájékoztatón felolvasta Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is. A szóvivő mindehhez azt is hozzátette: Orbán Viktor kijelentései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyeket az Egyesült Államok és Magyarország együtt képvisel.

Mindeközben Orbán Viktor csütörtökön Bécsben járt, ahol egy sajtótájékoztatón azt mondta: elképzelhető, hogy félreértették a szavait.

(Borítókép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok