Index Vakbarát Hírportál

Zöld utat kapott a Boeing a 787 Dreamliner-átadások újraindításához

2022. július 30., szombat 20:04

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jóváhagyta a Boeing ellenőrzési és módosítási tervét a 787 Dreamliner-átadások újraindításához. A hatóságok korábban gyártási hibák sora felett hunytak szemet.

A Boeing az elkövetkezendő napokban átadhatja az első 787 Dreamlinert, a következő hat hónapban pedig további 120-at, amelyek összértéke eléri a 25 milliárd amerikai dollárt – számolt be az Airportal.

A Boeing a gépek átadását korábban 2020-ban és 2021-ben is leállította, miután jelentették az amerikai hatóságoknak, hogy az egyes törzselemek csatlakozásánál apró hézagokat fedeztek fel. Az utóbbi időszakban azonban a cég a gyártási hibák kijavításán és a hibákban érintett példányok módosítási tervén dolgozott.

Az FAA egyesével ellenőrizte a gépeket, ugyanis a hatóság korábban már visszavonta a Boeing jogát az egyes példányok légi alkalmassági tanúsítványának kiadására.

Korábban arról számoltunk be, hogy az Egyesült Államokban az FAA évekig szemet hunyt a Boeing 787 Dreamlinerek gyártási hibáinak sora felett. Hagyták, hogy a repülőgépgyártó a széles törzsű repülőgépeket kisebb minőségbiztosítási hiányosságokkal szállítsa le, amíg azok nem veszélyeztetik közvetlenül a repülésbiztonságot. A kormányzati tisztviselők, valamint a Boeing jelenlegi és korábbi vezetői szerint a hatóság elvárása csak az volt, hogy a gyártó idővel kijavítsa ezeket.

Június végén pedig azt is megírtuk, hogy az amerikai közlekedési minisztérium megkezdte annak az átvilágítását, hogy miként felügyelte a Szövetségi Légügyi Hivatal a Boeing 737-es és Boeing 787-es repülőgépek gyártását.

A Boeing 737 MAX közlekedését két baleset után függesztették fel. 2019. március 10-én az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737 MAX 8-as repülőgépe lezuhant Etiópiában, 157 ember halálát okozva. 2018. október 29-én 189 ember esett áldozatul egy balesetnek, amikor a Lion Air hasonló típusú repülőgépe lezuhant Indonéziában. 

Rovatok