Index Vakbarát Hírportál

Adrenalinfüggő „piromániás” tűzoltó okozhatta a francia erdőtüzeket

2022. július 30., szombat 08:44

Egy dél-franciaországi tűzoltó a felelős a régióban pusztító erdőtüzek sorozatáért, amelyeket adrenalinéhsége csillapítására okozott – közölték a francia hatóságok.

Erdőtüzek pusztítottak Franciaország délnyugati Gironde régiójában, ahol több mint 12 ezer embert evakuáltak. A lángok több mint 2 ezer hektárt elpusztítottak a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél.

A Herault régió önkéntes tűzoltóját szerdán tartóztatták le. A francia média által „piromániás tűzoltónak” nevezett férfi esete élénk érdeklődést váltott ki Franciaországban, amelyet a múlt heti hőhullám során pusztító erdőtüzek sokkoltak, amelyek miatt több ezer embert kellett evakuálni.

Beismerte a gyújtogatást

Fabrice Belargent montpellier-i ügyész elmondta, hogy a férfi beismerte, hogy május 26-án, július 21-én és legutóbb július 26-27-én éjjel gyújtott tüzet öngyújtóval.

Az indítékáról kijelentette, hogy ezt azért tette, hogy kiprovokálja a tűzoltóság beavatkozását, hogy megmentse őt nyomasztó családi környezetéből, és azért, mert ezek a beavatkozások izgalmat okoztak neki – adrenalinnak nevezte. Azt is mondta, hogy szüksége volt a társadalmi elismerésre

– mondta az ügyész.

A férfi, aki a 30-as éveiben jár, főállásban erdészként dolgozik, és a tüzek megelőzése az egyik fő feladata – írja a Guardian.

Bánja tettét, a tűzoltókat családnak tartja

Ügyvédje, Marie Bar elmondta, hogy a férfi a kihallgatás alatt nagyon erős megbánást és mindenekelőtt a szégyenérzetét fejezte ki. Megerősítette, hogy a nyomozási bíró a tárgyalást megelőzően előzetes letartóztatásba helyezte a férfit.

Bocsánatot kért a tűzoltóktól, akikkel együtt dolgozik, mivel a nagy családjának nevezi őket. Ügyvédje szerint a férfi nehezen tudja megmagyarázni, de bizonyos értelemben megkönnyebbült, hogy letartóztatták. Függőségként magyarázza, amit csinált.

Ha elítélik, akár 15 év börtönbüntetés és 150 ezer eurós pénzbüntetés is vár rá.

(Borítókép: tűzoltó jármű a délnyugat-franciaországi Gironde régióban 2022. július 23-án. Fotó: Benoit Tessier / POOL / AFP)

Rovatok