Index Vakbarát Hírportál

Az RMDSZ volt elnöke is elítéli Orbán Viktor tusványosi beszédét

2022. július 30., szombat 08:47

Markó Béla szerint az erdélyi magyaroknak inkább az egyesült Európa az érdeke, ezért nem ért egyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi szabadegyetemen elhangzott beszédével. Ezzel szemben kiemelte: nem gondolja, hogy a magyar kormányfő revizionista politikát folytat.

A Romániai Magyar Demokrata Szervezet (RMDSZ) volt elnöke szerint etnikai feszültséget váltana ki, ha a szervezetet eltávolítanák a román kormányból Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. Ugyanakkor Markó Béla úgy véli, a magyarok érdekvédelmének vissza kellene utasítani a magyar kormányfő „veszélyes és elfogadhatatlan” nézeteit. 

A volt vezető a G4Médiának adott interjújában kiemelte, ő is elégedetlen Kelemen Hunor nyilatkozatával, miszerint nem fog magyarázkodni az Orbán-beszéd miatt. Úgy gondolja, a szervezet elnöke „nem akarta kritizálni Orbán Viktort, de nem hiszi, hogy egyetértene az elszigetelődés ideológiájával”.

Markó Béla szerint a kormányfő a minél erősebb nemzetállamok mellett áll ki, ám úgy véli, hogy az erdélyi magyaroknak inkább az egyesült Európa az érdeke. Hangsúlyozta: a 20. század már megmutatta, hogy az elszigetelődés és az intolerancia elfogadhatatlan. Arra a kérdésre pedig, hogy Orbán Viktor politikája revizionista, azt válaszolta:

Kritizálom a Nyugat-ellenes retorikája, az EU elleni támadásai, az uniós döntések állandó megkérdőjelezése, populizmusa miatt, de nem láttam, hogy revizionista nyilatkozatokat tett volna vagy a revizionizmus jeleit mutatta volna.

– idézi a volt elnököt a Krónika.

Rovatok