Index Vakbarát Hírportál

Újra lehet fürdeni az olaszországi strandokon

2022. július 30., szombat 12:46

Feloldották az olasz strandokon a baktériumfertőzés veszélye miatt elrendelt tilalmat.

Pénteken fürdési tilalmat rendeltek el Olaszország 22 Emilia-Romagna-i partszakaszán, miután az Adriai-tenger ezen részén baktériumfertőzést észleltek, emiatt pedig alkalmatlanná vált a partszakasz a fürdőzésre. A strandolók csak a napozóágyakat használhatták. 

A tiltás eredetileg huszonnyolc partszakaszt érintett volna, azonban egy csütörtökön elvégzett új mintavétel után bebizonyosodott, hogy hat partszakasz mégis megfelel a szükséges feltételeknek. Rimini önkormányzata elvégzett néhány önálló mérést is a várostól északra fekvő hét területen, az eredményekek alapján pedig a víz „tökéletesen alkalmas a fürdésre”. A polgármester, Jamil Sadegholvaad szerint „nincs technikai vagy logikai magyarázatuk” a fertőzésre.

Egyes szakértők azt állítják, hogy a hőhullámok miatt születhettek meg ezek a hibás adatok, mert megemelték a tenger hőmérsékletét, és ez „szervesegyensúly-hiányt” okozott – írja a Corriere. Péntek kora délutánra pedig kiderült, hogy a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség által végzett legfrissebb mérések szerint a tenger E. coli baktériumszintje lecsökkent a határérték alá, ezért délután három órától újra engedélyezték a fürdést az összes strandon. 

Rovatok