Index Vakbarát Hírportál

Egy apró tengeri teknős hat napig műanyagot ürített a megmentése után

2022. július 30., szombat 08:16

A Taronga állatkert vadon élő állatokkal foglalkozó kórháza szerint egy sydneyi strandról kimentett zöld tengeri teknősbéka annyi műanyagot evett, hogy hat napba telt, mire kiürült a szervezetéből.

A 127 grammos zöld tengeri teknősfiókát a hátán fekve találták meg egy sziklamedencében a sydneyi Tamarama strand közelében. Négy uszonya közül az egyik hiányzott, egy másikban chip volt, a páncélján pedig lyuk tátongott.

A gondozók elmondták, hogy a sérülésektől eltekintve a teknős jó fizikai állapotban volt, és nem volt gondja az úszással, de aztán elkezdett üríteni, és hat napon keresztül műanyag székletet ürített. „Nem jött ki belőle ürülék, csak tiszta műanyag” – mondta Sarah Male, a Taronga állatorvosi ápolója, aki hozzátette,

mindenféle méretű, színű és összetételű volt. Volt, amelyik kemény volt, volt, amelyik éles, és némelyiknél látszott, hogy a műanyagon írás van. Ez minden, amit néhány szegény kis jószág eszik. Annyi műanyag van körülöttük, hogy ezt fogyasztják el, mint az első kezdeti táplálékukat.

Visszanyerte egészségét

A gondozók szerint a teknős visszanyerte egészségét, és most már csaknem 400 grammot nyom.

A fejlődés ellenére még egy teljes évbe is beletelhet, mire visszaengedik a vadonba és a part menti vizekbe. A kórház szerint az apró kikeleti teknősök méretük miatt különösen sebezhetők a ragadozókkal szemben. A méret mellett az óceán hőmérséklete is tényező – a melegebb vizek jobbak a teknősök számára.

A Taronga vadvilági kórháza évente akár 80 tengeri teknőst is ápol

– sokan közülük sérülésekkel kerültek be, miután horgászzsinórokba gabalyodtak, vagy horgok és műanyagok emésztése miatt.

Első eledele a műanyag hulladék volt

„Ha mindenki csak egy kis időt szán arra, hogy összeszedjen egy kis szemetet, akkor remélhetőleg tudunk változást elérni” – mondta Sarah Male a Guardian szerint.

Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba világszerte.

Ennek nagy része a folyókon keresztül kerül a tengerbe, a partok mentén dobják ki, vagy a halászhajók hagyják magukra.

A világ egyik legeldugottabb helyén, a Henderson-sziget egyik strandján végzett vizsgálat során közel 38 millió műanyagdarabot találtak a homokban szétszóródva.

A helyi intézkedések azonban változást hoztak: a helyi önkormányzatok szemétcsökkentés érdekében végzett munkájának eredményeként átlagosan 30 százalékkal csökkent a műanyagszennyezés mennyisége Ausztrália partjainál.

Rovatok