Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrál kormányfő alkotmányba foglalná az őshonos kisebbségek elismerését

2022. július 31., vasárnap 05:39

Parlamenti képviseletet garantálna az őshonos kisebbségeknek az ausztrál kormányfő, emiatt pedig módosítana az alkotmányon is, ehhez azonban népszavazási jóváhagyás szükséges.

Anthony Albanese az Északi Terület eldugott helyén, egy Arnhem Landben tartott őslakosfesztiválon jelentette be szombaton a őslakosok parlamenti képviseletéről szóló népszavazás kérdésének tervét. „Támogatja-e ön az alkotmány olyan értelmű megváltoztatását, hogy az őslakosoknak is legyen képviselete (a parlamentben)?” – hangzik a javasolt kérdés. A munkáspárti miniszterelnök három mondattal egészíteni ki az alkotmányt, ha az igen szavazatok győznek – írja az MTI.

Ha bekerül az alkotmányba az őslakosok elismerése, minden kormánynak konzultálnia kell majd velük az őket érintő kérdésekről. Az ország alaptörvényében jelenleg említés sem esik az őslakosokról, amelyeknek vezetői azért küzdenek generációk óta, hogy elismerjék az európai gyarmatosítás óta velük történt igazságtalanságokat.

Az Anthony Albanese vezette Munkáspárt a májusi parlamenti választásokat megelőző kampányban kötelezte el magát az őshonos népcsoportok jogainak elismerése mellett. A választások eredményeképpen a Munkáspárt kormányoz a konzervatív koalíció után. A konzervatívok is meg akarták teremteni az őslakosok parlamenti képviseletét, ők azonban a törvénymódosítás segítségével tették volna meg ezt, nem alkotmánymódosítással. A konzervatív ellenzék szerint a kormány tervei jó irányba mutatnak, de majd sok függ a részletektől.

Rovatok