Index Vakbarát Hírportál

17. századból származó kincseket találtak a Bahama-szigeteknél

2022. július 31., vasárnap 19:01

A Bahama-szigeteknél egy 17. században elsüllyedt spanyol hajóról származó kincseket találtak, amelyeknek a kidolgozottsága arra utal, hogy tehetős nemeseknek vagy esetleg a királyi család tagjainak szánták őket.

A Nuestra Señora de las Maravillas (A csodák Miasszonya) nevű galleon 1656-ban süllyedt el 70 kilométerre a parttól, a szigetcsoport északi részén található egyik zátonynál. Az utóbbi 350 évben a fedélzetén szállított arany kincsvadászokat vonzott a térségbe, így amikor nemrég egy újabb expedíció indult a roncshoz, sokan letettek arról, hogy ilyesmit fognak találni – közölte vasárnap a Guardian.

Ugyanakkor a több mint 13 kilométer hosszú törmelékmezőn mesés leleteket – drágakövekkel berakott függőket és rozettedíszes aranyláncokat – találtak a roncs feltárásával megbízott Allen Exploration cég szakemberei a bahamai és amerikai haditengerészet régészeinek és búvárainak közreműködésével.

Csempészáru lehetett

Feltételezések szerint a kincsek kidolgozottsága arra utal, hogy tehetős nemeseknek vagy esetleg a királyi család tagjainak szánták őket. Mindemellett számos drágakő – Kolumbiában bányászott smaragd és ametiszt – nem volt feltüntetve a hajó rakománylistáján, ami arra szolgálhat bizonyítékul, hogy csempészáruról van szó.

A leleteket az augusztus 8-án Freeportban megnyíló Bahamai Tengerészeti Múzeumban állítják ki.

A Szent Szűz Mária egyik madridi kolostorban található, 13. századi „csodatévő” szobráról elnevezett Nuestra Señora de las Maravillas egy nagyobb flotta részét képezte, amely az amerikai kontinensről származó kincsekkel indult Havannából Spanyolország felé. A hajó 1656. január 4-én hajnalban süllyedt el, egy navigációs hiba következtében összeütközött a vezérhajóval, majd zátonyra futott a sekély vízben. A fedélzeten lévő 650 emberből mindössze 45-en élték túl a szerencsétlenséget, sokan cápák martalékává váltak.

Rovatok