Index Vakbarát Hírportál

Futótűz terjed Kaliforniában, rendkívüli állapotot hirdettek

2022. július 31., vasárnap 14:50

A kaliforniai és montanai erdőtüzek az éjjel egyre nagyobb méreteket öltöttek, a forró és szeles időjárás miatt a környéken evakuálást rendeltek el.

A kaliforniai Klamath Nemzeti Erdőben, az oregoni államhatár közelében fekvő, nagyrészt vidéki területen a gyorsan terjedő tűz pénteken még alig több mint 2,5 négyzetkilométert perzselt fel, szombatra pedig ez 160 négyzetkilométerre emelkedett.

A lángok legalább egy tucat házat felgyújtottak. Caroline Quintanilla, a Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium képviselője szerint a lángok tovább növekednek a szél és a zivatarok miatt.

Mivel a következő napokra villámlásokat jósolnak, az amerikai erdészeti szolgálat szerint az állam más részeiről további erőforrásokat vonnak be a régió tüzének leküzdésére – írja a Sky News.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a tűzvész miatt szombaton rendkívüli állapotot hirdetett ki. A kormányzó hivatalának közleménye szerint ez lehetővé teszi, hogy más államok tűzoltó-erőforrásai segítsék a kaliforniai legénységeket a lángok elleni küzdelemben.

Rovatok