Index Vakbarát Hírportál

Emelkedett a kentuckyi áradások áldozatainak száma

2022. július 31., vasárnap 09:21

Az árvíz sújtotta Kentucky keleti részén a halálos áldozatok száma legalább 25-re emelkedett, és szinte biztos, hogy a helyzet súlyosbodni fog – mondta az állam kormányzója.

Andy Beshear kormányzó szerint a közvetlen cél az, hogy „minél több embert biztonságba helyezzenek” a régióban a tisztviselők által példátlan árvíznek nevezett eseményt követően.

Az elmúlt napokban több száz embert mentettek ki légi és vízi úton a Kentucky, Tennessee és Nyugat-Virginia állambeli Nemzeti Gárda tagjai, valamint a Kentucky Department of Fish and Wildlife és az állami rendőrség munkatársai.

Keresik a túlélőket

Andy Beshear arra buzdítja a lakosokat, hogy jelentsék az eltűnt személyeket. A kormányzó szerint egyes megyékben még mindig nincs mobiltelefon-szolgáltatás, és a vízhálózat is túlterhelt. Az egyik kórházban nem volt víz. A mentési erőfeszítéseket a továbbra is fennálló áramkimaradások akadályozták. Eddig 25 áldozatról adtak hírt, és több mint 10 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül szombat késő este.

Joe Biden amerikai elnök az árvízkárosultak támogatására tett ígéretet.

A hatalmas árvizek több megyében otthont sodortak el, így egyes lakosok a háztetőkre menekültek a halálos áradás elől. A tisztviselők úgy vélik, hogy a viharok ezreket érintettek, és az újjáépítési erőfeszítések egyes területeken éveket vehetnek igénybe.

Rovatok