Index Vakbarát Hírportál

Tombol a majomhimlő, kihirdették a veszélyhelyzetet New Yorkban

2022. július 31., vasárnap 05:56

New York állam kormányzója, Kathy Hochul veszélyhelyzetet hirdetett helyi idő szerint péntek este a majomhimlő gyors terjedése miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy héttel ezelőtt hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt. Azóta a betegségben már két embert meghalt Európában.

Az CNBC szerint New York kormányzója azután hirdette ki a veszélyhelyzetet, hogy az állam egészségügyi főtisztviselője „a közegészségügyet veszélyeztető fenyegetéssé” nyilvánította a majomhimlőt. Kathy Hochul azt mondta: a veszélyhelyzet kihirdetése után az állami szervek hamarabb tudnak lépni a majomhimlő terjedése ellen, és könnyebben lebonyolítják az oltási kampányt is. 

A vakcinák beadását még nem kezdték meg, de az oltásra már lehet regisztrálni. 

A kemény fellépést az indokolhatja, hogy New York államban regisztrálták a legtöbb majomhimlős esetet az Egyesült Államokban: szám szerint 1345 embernél mutatták ki a fertőzést, miközben az Egyesült Államok-szerte összesen 5189 esetet regisztráltak. New Yorkban egyelőre 170 ezer vakcina beadását tervezik, de ez a szám a jövőben még növekedhet. 

Magyarországon így áll a helyzet

Magyarországon eddig összesen 33 esetben mutattak ki majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint. A kutatók nemrég új tüneteket is azonosítottak a betegséggel összefüggésben, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk.

Mindeközben a WHO nemrég arra szólította fel a meleg és biszexuális férfiakat, hogy legyenek óvatosabbak a majomhimlő terjedése miatt, és – ha egy mód van rá –, csökkentsék a szexpartnereik számát. 

Rovatok